Ons team

Ontmoet het team van Speaking Minds.

foto-marjolein

Save the Children

Marjolein Weidema

Senior projectmedewerker

Save the Children

Jeroen Horvers

Senior projectmedewerker

Save the Children

Robin Koper

Projectmedewerker

foto-rosalyn

Save the Children

Rosalyn van Houwelingen

Communicatiemedewerker

Stimulansz

Karin van Nuland

Adviseur ‘armoede en schulden’

Defence for Children

Charlotte Vanderhilt

Projectmedewerker jeugdrecht

Onze ambassadeurs

Bekijk hieronder onze Speaking Minds ambassadeurs, allemaal jongeren die het enorm belangrijk vinden om het taboe over armoede en schulden te doorbreken.

Ijabo

Melvin

Cheyenne

Badr

Joris

Marissa

Sharon

Amber

Rianne

Larissa

Paul

Youri

Moustapha

Michelle

Ambassadeurschap van Speaking Minds

Tijdens Speaking Minds denken, praten en doen jongeren mee over plannen in  hun gemeente en op nationaal niveau. Als jongeren na afloop van een Speaking Minds traject willen blijven meepraten en beslissen, kunnen jongeren ambassadeur worden voor Speaking Minds. Op deze wijze vragen de jongeren structureel aandacht voor jongeren in armoede en schulden en laten zij weten dat de mening van elke jongere telt en er naar elke mening geluisterd moet worden. De jongerenambassadeurs van Speaking Minds bestaan namelijk allemaal uit praktische opgeleide jongeren (VMBO, PRO, MBO). Juist omdat dit een doelgroep is die normaal niet gehoord wordt.

Werkwijze

Alle jongeren die hebben meegedaan met Speaking Minds mogen ambassadeur worden. Er is in 2016 gestart met een kleine groep ambassadeurs vanuit de behoefte van jongeren zelf. Jongeren wilden blijvend betrokken blijven na een Speaking Minds traject. Op dit moment bestaat de groep uit 26 jongeren. Verder mogen de jongeren zelf bepalen hoe lang ze actief blijven en bij een actieve inzet van 6 maanden krijgen ze een certificaat. De ambassadeurs worden gevraagd voor verschillende activiteiten binnen en buiten hun gemeente en mogen ook zelf activiteiten aangrijpen. Doordat er verschillende soorten activiteiten zijn, kunnen ambassadeurs zelf kiezen wat bij henzelf en hun verhaal past, maar stappen zij ook uit hun comfort zone. Elk jaar worden er 4 ambassadeursmeetings gehouden waarbij in ieder geval aan bod komt: Toekomstige Speaking Minds activiteiten bespreken en plannen, voorbereiding van Speaking Minds activiteiten, workshop/training m.b.t. de persoonlijke ontwikkeling, input vanuit de jongeren ophalen qua wensen en behoeften. Ook wordt er gewerkt aan groepsbinding, want als ambassadeur ben je ook lid van een community.

De meerwaarde van jongerenambassadeurs:

 • De stem van jongeren laten horen die normaal niet gehoord worden, namelijk VMBO, PRO, MBO (artikel 12 van het kinderrechtenverdrag)
 • Goed communicatiemateriaal voor de zichtbaarheid wat er in Nederland gebeurd
 • Constante input/advies van jongeren (adviesgroep à product)
 • Ervaringsverhalen van jongeren (armoede en schulden), uitbreiding mogelijk door nieuwe thema’s (kindermishandeling en/of seksualiteit)

Waarom jongerenambassadeurs Speaking Minds?

 • De behoefte kwam vanuit de jongeren zelf
 • In plaats van enkel lokaal in de gemeente actief te zijn zetten de jongerenambassadeurs zich zowel lokaal als regionaal als nationaal in om aandacht te vragen en de boodschap te verspreiden om armoede en schulden bespreekbaar te maken.
 • De stem van jongeren laten horen die normaal niet gehoord worden, namelijk VMBO, PRO, MBO.
 • Practice what you preach principle. Vanuit Speaking Minds zeggen wij kennis en uitvoering van betekenisvolle jongerenparticipatie naar gemeentes te brengen. Wanneer Speaking Minds vervolgens zelf naar congressen, conferenties of in de media gaat zonder jongeren en enkel over hen spreekt, welk voorbeeld geef je dan?

Activiteiten als Speaking Minds ambassadeur:

 • Ambassadeursmeetings waarin jongeren werken aan hun eigen (sociaal emotionele) ontwikkeling en zich inzetten voor Speaking Minds. Voorbeelden zijn: samenwerken, leren presenteren, reflecteren op hun eigen inzet, leren vloggen, kennis van armoede vergroten, eigen ervaringen uitwisselen, voorbereidingen treffen voor verschillende evenementen die gekoppeld zijn aan Speaking Minds.
 • Spreken op congressen over hoe jongeren betrokken kunnen worden bij het maken van beleid, over eigen ervaringen met armoede en/of schulden en ervaringen met Speaking Minds delen.
 • Betrokken zijn bij landelijke Speaking Minds trajecten door bijvoorbeeld gesprektafels (dialoogtafels) te begeleiden van andere jongeren en beleidsmakers van het Ministerie. Presenteren over o.a. Speaking Minds.
 • Actief betrokken zijn binnen de gemeente waar het Speaking Minds traject heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld de adviezen presenteren in de raad en de tijdens het Speaking Minds traject gegeven adviezen verder uitwerken in samenwerking met de gemeente.
 • Aandacht vragen voor armoede via social media en daarvoor bijvoorbeeld BN-ers en andere jongeren interviewen (https://www.instagram.com/_speakingminds/)
 • Delen van eigen ervaringen met armoede, de gemeente en meepraten via een promotievideo, blogs en vlogs op speakingminds.nl
 • Betrokken zijn bij speciale acties zoals een interview met de NOS (https://nos.nl/op3/artikel/2223099-larissa-leefde-in-armoede-en-adviseert-nu-de-gemeente.html), de taartencampagne (https://www.facebook.com/DefenceForChildrenNL/videos/1648419431904885/) of een dag meelopen met een wethouder.