Even voorstellen…

Een nieuwe collega bij Speaking Minds. Ze is 25 jaar oud en gaat als trainer aan de slag. Op dit moment draait ze in Tilburg mee. Hoe kwam ze bij Speaking Minds terecht? En wat viel haar op in de korte periode dat ze er werkt? Even voorstellen: Robin Koper.

Voelt Speaking Minds al een beetje vertrouwd?
Zeker! Eerst liep ik mee bij een projectweek op het VMBO in Culemborg. In Tilburg sta ik al minder aan de zijlijn en ben ik bezig met het begeleiden van werkvormen. Samen met trainer Jeroen Horvers ben ik bij de bijeenkomsten. We voeren gesprekken met beleidsmakers, professionals en jongeren.

Waarom wilde je bij Speaking Minds werken?
Wij hadden het thuis ook niet altijd even breed en dat zorgde soms voor conflicten. Ik kon me niet goed focussen op school en studeren was niet de norm bij ons thuis. Gelukkig hadden mijn ouders veel vertrouwen in mij en hierdoor is het uiteindelijk toch gelukt, maar dat geluk heeft niet iedereen. Daarom wil ik mij inzetten voor groepen die het minder getroffen hebben, vanuit een positieve insteek. Want mensen kunnen zoveel als je ze stimuleert!

Je bent nu in Tilburg aan het meedraaien als Trainer. Dan sta je ineens voor zo’n groep jongeren. Vooraf slapeloze nachten gehad?
Het was zeker spannend ja. Vinden de jongeren het wel leuk? Doe ik het goed? Gelukkig was de eerste bijeenkomst een succes. Wij doen altijd een oefening, ’over de streep’, waarbij we hopen dat jongeren hun verhaal vertellen. Hierin vertelde ik eerst mijn persoonlijke verhaal. Wat een succes: ademloos luisterden ze en vervolgens vertelden ze zelf ook veel over hun ervaringen. En daar doe je het voor, het doorbreken van een taboe.

Hoe bereid je je voor?
In dit specifieke traject richten we ons op de Klijnsma gelden. Het is geld dat beschikbaar is gesteld door het ministerie om de regelingen, voor kinderen die opgroeien in armoede, te verbeteren. De gemeente Tilburg wil graag weten wat jongeren vinden van de manier waarop zij dit geld besteden en wat voor suggesties zij hebben over hoe dit beter kan.

In Tilburg zijn jullie nu een aantal weken onderweg. Wat valt jou op tijdens de bijeenkomsten?
De groep is heel kritisch. Dat is fijn en werkt goed tijdens het doen van opdrachten, zoals bijvoorbeeld het beïnvloeden van beleid. Dat is een werkvorm die wij in de derde bijeenkomst toepassen. Dan zijn er ook allemaal professionals en beleidsmakers van de gemeente bij. Tijdens deze bijeenkomst doen wij ook de ‘gesprekstafels’. Hierin gaan jongeren en volwassenen met elkaar in gesprek over de beleidsvraag. Aan de gesprekstafel waar ik zat zag je wel dat het vooral professionals waren die met elkaar gingen discussiëren in plaats van met de jongeren.

Dat is niet de bedoeling?
Niet echt. De bijeenkomsten zijn juist ook bedoeld om de visie van de jongeren te horen. Dus vraag aan hen wat zij vinden. Dat is heel belangrijk en daar sturen wij dan ook in.

Wat vind jij een leuk onderdeel van het Speaking Minds traject?

De slotbijeenkomst. De jongeren mogen dan eindelijk aan de beleidsmakers presenteren waar zij al tien weken aan werken. Er is veel euforie aan het einde van de bijeenkomst. Certificaten worden behaald en de gemeente is verplicht om te handelen naar de adviezen van de jongeren.

Had jij zelf een ‘Speaking Mind’ willen zijn? En over welk onderwerp had je dan mee willen praten?
Zeker! Ik was hartstikke onzeker vroeger over wie ik was en waar ik vandaan kom. Praten helpt, zodat je merkt dat je niet de enige bent. Misschien had dit mijn interesse in beleidsvorming al op jonge leeftijd aangewakkerd.

Stel: een gemeente denkt erover om mee te gaan doen met Speaking Minds, wat zou je dan tegen ze willen zeggen?
Hartstikke goed dat jullie jongerenparticipatie in je portefeuille hebben staan! En betrek de jongeren in het maken van beleid. Speaking Minds helpt je daarbij. Als je een train-de-trainer module volgt, zorg je ervoor dat jongerenparticipatie blijft bestaan, ook als wij weer weggaan. Doen dus!

En heb je nog een tip voor jongeren die mee willen doen?
Wat voor thema je ook interessant vindt, een project als Speaking Minds waarbij je actief participeert en uit je comfort zone moet stappen is iets dat je voor de rest van je leven meeneemt. Het is goed voor je loopbaan maar vooral voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kan meer dan je denkt!

Succes met je werk bij Speaking Minds, dat gaat wel lukken zeker?
Dat komt helemaal goed. Na de zomer heb ik al een aantal trajecten op de planning staan die ik alleen moet draaien. Nu al zin in!