Even voorstellen: Jeroen Horvers

Al jaren komt hij op voor de belangen van jongeren. Als student deed hij vrijwilligerswerk voor verschillende organisaties. En nu werkt Jeroen alweer een hele tijd bij Speaking Minds, als trainer. Hij gaat het hele land door en is razend enthousiast over zijn werk. En soms moet hij zich een beetje aanpassen.. ‘Je moet bij jongeren vooral niet beweren dat jij de wijsheid in pacht hebt.’ In ‘Even voorstellen’ Jeroen Horvers.

Hoe lang werk je al voor Speaking Minds? In februari werk ik er alweer twee jaar.

Wat deed je hiervoor? Save the Children is mijn eerste werkgever na mijn master Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken. Omdat ik binnen mijn universitaire studie de praktijk miste, heb ik me altijd beziggehouden met jongeren, zoals in bijbaantjes en door vrijwilligerswerk te doen. Zo was ik jarenlang peer educator waarbij ik samen met jongeren onderwerpen als vooroordelen, discriminatie, psychische problemen en de sociaal-emotionele kant van geld bespreekbaar maakte. Als vrijwilliger ben ik al jarenlang actief voor een organisatie die zich inzet voor dak- en thuisloze jongeren.

Je bent ooit ook model geweest. Dat is wel iets heel anders? Of niet…? Ooit in een ver verleden heb ik een jaar van het modellen leven mogen proeven. Ik ben op de fashion weken van zowel Milaan als Parijs geweest. Een apart leven: met je boek vol foto’s van casting naar casting, haastend en hopend om uitgekozen te worden. Het was voornamelijk voor mijzelf een uitdaging om me kwetsbaar op te stellen voor de camera of op de catwalk. Die wereld zelf gaf mij geen voldoening. Al met al was het wel een bijzondere ervaring.

Jij bent een van de mensen die echt het land in gaat. Al veel trajecten gedaan? Ik heb ondertussen alweer 13 trajecten gedaan, van Stadskanaal tot aan Meerssen en Bergen. En begin 2020 staan er 5 trajecten op de rol die van start gaan!

Welk traject maakte de meeste indruk? Het klinkt misschien wat afgezaagd maar elk traject was bijzonder omdat elke groep, met of zonder hobbels, mooie adviezen heeft neergezet en trots op zichzelf kon zijn na afloop. Verder zijn de VMBO-projectweken speciaal omdat je als trainer een volle week met de jongeren bent. Op die manier bouw je snel een band op en staat die hele week in het teken van Speaking Minds.

De jongeren waar jullie mee werken zijn soms best weleens pittig. Hoe ga je daarmee om? Door altijd te proberen de verbinding te zoeken en mee te denken. Participatie is het middel en het doel van Speaking Minds. Ook bij conflicten of botsingen staat participatie centraal. Verder is er een heleboel mogelijk maar er zijn ook grenzen en dan is nee ook echt nee. Participatie is ook verantwoordelijkheid nemen en daar mag je jongeren ook op aanspreken.

Wat moet een goede Speaking Minds trainer hebben volgens jou? Die moet flexibel zijn. Als je verwacht dat elk traject hetzelfde gaat, zonder uitdagingen en zonder hobbels, dan kom je van een koude kermis thuis. Daarnaast is enthousiasme belangrijk en een goede dosis humor. Verder ben je de schakel tussen jongeren en de beleidsmakers. Jouw kracht moet liggen in de verbinding van die twee werelden.

Welke persoonskenmerken zet jij in als je voor een groep staat? Een sterk aanpassingsvermogen in nieuwe situaties en groepen. Doordat je als trainer door het hele land actief bent, krijg je te maken met verschillende lokale culturen bij zowel jongeren, beleidsmakers als professionals. Communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Zelf ben ik vrij assertief maar bij sommige groepen stel ik mij bewust minder zo op om de jongeren en beleidsmakers de ruimte te geven. Verder zet ik mijn openheid en kwetsbaarheid altijd in. Als je dat van anderen verwacht is het ook belangrijk om dit zelf te laten zien.

Foto door Femke Twisk

Wat moet je vooral NIET doen? Vooral niet beweren dat jij de wijsheid in pacht hebt. Op een gegeven moment heb je aardig door hoe groepen reageren op bijeenkomsten en is er een soort algemene lijn te trekken in hoe een traject verloopt. Het is jouw taak om altijd open te blijven staan voor aanpassingen en elke nieuwe groep ook echt als nieuw te beschouwen. Door die nieuwsgierige houding blijf je openstaan voor nieuwe initiatieven en uitdagingen.

Wat valt jou vooral op als je kijkt naar de manier waarop gemeenten tot nu toe omgaan met de mening van jongeren? De meeste gemeenten willen er graag jongeren bij betrekken en ze om hun mening vragen. Op welke manier dat gebeurt verschilt sterk. Volwassenen vinden het vaak lastig om goed te luisteren naar groepen in de samenleving die het over het algemeen niet voor het zeggen hebben. Dit kunnen minderheden zijn maar ook jongeren die vanwege inspraak en rechten minder voor elkaar kunnen krijgen dan volwassenen.

Hoe zou het volgens jou geregeld worden in een ideale wereld, als het gaat om jongerenparticipatie? Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat jongeren meepraten, meedenken en meebeslissen over zaken die hen aangaan. Verder zouden degenen die met jongeren praten vanzelfsprekend de tools daarvoor moeten hebben.

Speaking Minds wordt uitgebreid. Gaat ook samenwerking met Rutgers. Wat wordt jouw rol daarin? In samenwerking met mijn collega van Rutgers gaan wij Speaking Minds op het thema seksualiteit en veiligheid vormgeven. Rutgers doet natuurlijk veel onderzoek naar seksualiteit. Maar we willen weten met welke adviezen jongeren komen als het gaat om onderwerpen over een gezonde seksuele ontwikkeling, grensoverschrijdend gedrag of LHBTI’ers.

Waarom vind jij juist dit onderwerp zo interessant? Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en ik vind dat minderheidsgroepen zoals de LHBTI’ers zelf zouden moeten kunnen meepraten over hun positie in de samenleving, zodat er voor hen een veiliger klimaat kan worden gecreëerd. Daarnaast is het belangrijk dat anderen horen en begrijpen wat het voor minderheden betekent om in Nederland te leven en waar zij behoefte aan hebben.

Wat doe jij eigenlijk in je vrije tijd? Van alles. Ik houd er niet van om stil te zitten en doe graag verschillende dingen. Van avondjes naar de film, tot uitgaan, lezingen bijwonen of het doen van vrijwilligerswerk.

Jij blijft nog wel even bij Speaking Minds…? Op dit moment zitten we met het team in een Speaking Minds trein die wordt voortgedreven door energie van het team, de jongeren, de lokale trainers, de beleidsmakers en alle andere betrokkenen. Ik blijf bij Speaking Minds om ervoor te zorgen dat deze Speaking Minds trein verder blijft gaan door Nederland in de hoop dat betekenisvolle jongerenparticipatie op verschillende beleidsthema’s in de toekomst een vanzelfsprekendheid is.