SEKSUELE- EN GENDERDIVERSITEIT 

Wat is de pilot Seksuele- en Genderdiversiteit?

Speaking Minds gaat een pilot draaien op het thema LHBTI+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). Bij deze pilot praten, denken en adviseren praktisch opgeleide jongeren mee met beleidsmedewerkers en professionals over een inclusief beleid op seksuele- en genderdiversiteit. Dit onderwerp blijft tot nu toe vooral een taboe. Samen komen zij tot nieuwe plannen en ideeën. 

De methodiek is ontwikkeld door Kenniscentrum Rutgers en Save the Children. Hiervoor zijn er gesprekken gevoerd met met jongeren en LHBTI+ organisaties om te horen wat er speelt en welke behoeften er zijn. Kenniscentrum Rutgers heeft inhoudelijke kennis op het thema seksualiteit en ervaring met methodiekontwikkeling. Save the Children heeft naast ervaring met methodiekontwikkeling, ook veel praktijkervaring met jongeren en participatie. In de methode komen burgerschap, emancipatie educatie en ontmoeting samen. 

Waarom de pilot Seksuele- en Genderdiversiteit?

Uit onderzoek blijkt dat de acceptatie van LHBTI+’ers onder praktisch opgeleide jongeren gemiddeld lager ligt dan bij theoretisch opgeleide jongeren. Het is daarom extra belangrijk om deze groep te betrekken bij het thema. Vandaar dat de methodiek van Speaking Minds zich richt op educatie en voorlichting geven over LHBTI+. Ook gemeenten merken dat er vaak weinig acceptatie is voor LHBTI+. Alleen het hijsen van een regenboogvlag is bijvoorbeeld niet genoeg. Door middel van Speaking Minds gaan zij actief aan de slag met het verbeteren van de acceptatie en de kennis over LHBTI+.

Meer informatie

Van november 2021 tot februari 2022 heeft de pilot in de gemeente Weert in samenwerking met Rutgers plaatsgevonden. De uitkomsten hiervan kunt u hier inzien. Voor meer informatie kunt u [email protected] mailen. 

Heeft u als organisatie of beleidsmedewerker interesse in dit programma?

Stuur een e-mail naar [email protected].   

TESTIMONIALS

Lees hier de ervaringsverhalen van eerdere gemeentes die mee hebben gedaan aan het traject van Speaking Minds.

Wat een leuke club enthousiaste jongeren heb ik gesproken! Tof om te zien en horen hoe zij denken en actief deelnemen in het verminderen van discriminatie op dit gebied. Zij zijn zelf een uitstekend voorbeeld van hoe het zou moeten zijn, respectvol en positief nieuwsgierig naar een ander.

Ruth Nooijen , Sociaal verpleegkundige Seksuele Gezondheidszorg
Ik vond het fijn om te zien dat er veel organisaties en initiatieven zijn in Weert en de regio die aandacht hebben voor dit onderwerp. Persoonlijk vond ik het verhaal van H. Cox heel krachtig en waardevol! Zij heeft me aan het denken gezet over woorden als ‘inclusie’…dit woord is goed bedoeld, maar dat we het nodig hebben betekent bij voorbaat dat we niet inclusief bezig zijn.

Michèle Ferrière, Aspirant raadslid, gemeente Weert