Marissa uit Almelo is 17 jaar oud. Ze heeft meegedaan met het project Speaking Minds en vertelt vanuit haar kant wat zij denkt dat jongeren in armoede nodig hebben. Ook vind ze het spannend om 18 jaar te worden, want dan moet je opeens zoveel dingen gaan betalen. Sharon is 18 jaar  en ook zij heeft 10 weken lang meegedaan met het project Speaking Minds. Ze vond de bijeenkomsten interessant en had echt het idee dat er naar haar werd geluisterd. Beiden meiden doen de opleiding van facilitaire dienstverlening niveau 2, leerjaar 1 op het ROC van Twente. 

Wat jongeren in armoede nodig hebben

Marissa – Er bestaat zoveel armoede in Nederland, zonder dat het altijd zichtbaar is. Als het onderwerp armoede valt denken de meeste vaak aan geld en spullen, maar daar draait het niet alleen om. Armoede gaat ook over vrienden, familie, school, zorgverzekering, weinig of geen mogelijkheid tot vrije tijd zoals: uitgaan, naar de bioscoop met je vrienden, een slechte of ongezonde leefomgeving. Heel veel leeftijdsgenoten worden buitengesloten, omdat ze niet mee kunnen sporten of niet mee kunnen lopen met de mode, vanwege armoede. Helaas kunnen ze daar vaak zelf niets aan doen.

Wat betekent armoede eigenlijk voor Sharon?

Sharon – Armoede betekent voor mij dat je niet genoeg geld hebt om je schoolspullen te betalen en dat je je voeding bij de voedselbank moet halen dus dat je daar afhankelijk van bent. Een tijdje geleden gingen wij naar een kennis van mijn moeder toe en daar gaven wij met kerst een soort van kerstpakket zodat deze mensen ook konden genieten van Kerst.

Kennissen van mij moesten in het verleden rondkomen van de voedselbank, en konden hierdoor niet op vakantie of een dagje weg gaan.

Maar wat hebben jongeren dan nodig?

Marissa – Misschien dat er begeleiding kan komen voor mensen die niet zo heel erg goed met geld om kunnen gaan, maar als je het hebt over financiële steun dan mist Nederland dat ook heel veel. Vaak worden de rekeningen te hoog zoals: zorgverzekering, belastingen en daarnaast moeten jongeren ook hun studie vaak zelf betalen. Misschien bestaat er een mogelijkheid dat jongeren weer studiefinanciering krijgen of dat rekeningen lager worden zodat je minder hoeft te betalen en dus beter kan rondkomen. Misschien heeft de gemeente ook wel een potje, wanneer je echt niet meer kunt rondkomen. Dan kunnen zij je wellicht uit de brand helpen.

Heeft de gemeente hier eigenlijk een rol in?

Sharon – Ja, door bijeenkomsten te organiseren voor de mensen die arm zijn en hen ook vertellen dat er niets is om je voor te schamen. Er zit nog wel een groot taboe op armoede, dit komt doordat er heel weinig mensen in Nederland hier open over zijn, en het niet durven te vertellen aan anderen. Met de klas hebben we tijdens het project wel goed naar elkaar geluisterd en er werden geen grapjes erover gemaakt.

MarissaHet zou fijn zijn als het ook voorlichting kan worden gegeven in de gemeente aan jongeren die 18 jaar worden. Want als je 18 wordt moet je zoveel zelf betalen. Je eigen zorgverzekering, naar uitgaven voor kleding, sport, verjaardagen en andere uitgaven.

Wat heeft Speaking Minds jullie gebracht?

Sharon – Speaking Minds heeft er voor gezorgd dat ik beter weet wat armoede precies inhoud in Nederland. En dat ik mensen beter begrijp omdat ik deze bijeenkomsten heb gehad van Speaking Minds.

2017-12-28T15:04:30+00:00