Sharon en Marissa: Wat hebben jongeren in armoede nodig?
Marissa uit Almelo is 17 jaar oud en Sharon is 18 jaar oud. Beiden volgen de opleiding facilitaire dienstverlening niveau 2, leerjaar 1 op het ROC van Twente. Vanuit deze opleiding hebben ze deelgenomen aan Speaking Minds. Zij vertellen vanuit hun kant wat zij denken wat jongeren in armoede nodig hebben én wat Speaking Minds hen heeft gebracht.
Wat is jullie van Speaking Minds het meeste bijgebleven?
Marissa – Wat mij het meeste is bijgebleven, is dat ik bij Speaking Minds voor het eerst open heb durven praten. Ook mijn klasgenoten hebben voor het eerst over hun eigen situatie kunnen vertellen. We hebben bijvoorbeeld een jongen in de klas, die gaat voor zijn zus elke week naar de voedselbank om haar boodschappen op te halen. Door Speaking Minds durfde hij een foto in onze WatsApp groep te zetten met de tekst: niets om je voor te schamen! Dat vond ik echt goed van hem!
Sharon – Inderdaad, het taboe doorbreken. Door Speaking Minds is armoede niet meer raar, maar iets waar je open over mag zijn. We hebben met de klas gesprekken gehad die we voor Speaking Minds nog nooit hebben gevoerd met elkaar.
Wat betekent armoede eigenlijk voor jullie?
Sharon – Armoede betekent voor mij dat je niet genoeg geld hebt om je schoolspullen te betalen en dat je je eten bij de voedselbank moet halen en daar afhankelijk van bent. Kennissen van mij moesten in het verleden rondkomen van de voedselbank en konden hierdoor niet op vakantie of een dagje weg gaan.
Marissa – Armoede betekent voor mij dat je niet mee kunt doen. Armoede gaat wat mij betreft over weinig of geen mogelijkheid tot vrije tijd zoals: uitgaan, naar de bioscoop met je vrienden, sporten, mee kunnen doen met de rest. Heel veel leeftijdsgenoten worden buitengesloten, omdat ze niet mee kunnen sporten of niet mee kunnen lopen met de mode, omdat er thuis niet veel geld is. Helaas kunnen ze daar vaak zelf niets aan doen.
Maar wat hebben jongeren die te maken hebben met armoede-en schulden volgens jullie nodig?
Marissa – Een luisterend oor om te beginnen! Ik bedoel, als je te maken hebt met armoede of schulden durf je daar niet snel over te praten. Daarnaast mag er meer begeleiding komen. Als je bijvoorbeeld 18 jaar wordt, moet je opeens zoveel betalen. Zorgverzekering, belastingen en heel veel jongeren moeten ook nog hun eigen studie betalen. Wij hebben bij Speaking Minds bijvoorbeeld het advies gegeven dat er meer voorlichting moet komen op scholen. Voorlichting over geld, maar ook voorlichting voor als je 18 jaar wordt.
Sharon – Wat jongeren die te maken hebben met armoede nodig hebben, kan soms heel simpel zijn. Het kunnen schoolspullen zijn die je verplicht moet aanschaffen, maar niet kunt betalen. Maar het kan ook een sportabonnement zijn, zodat je ergens bij kan horen.
Kan de gemeente hier een rol in spelen?
Sharon – Ja! De gemeente heeft al best veel, zoals potjes voor mensen die hun schoolspullen niet kunnen betalen of niet kunnen sporten. Maar, we kwamen er ook achter dat heel veel jongeren niet weten dat de gemeente dit heeft. Daarnaast kan de gemeente ook bijeenkomsten organiseren over armoede om te laten zien dat veel meer mensen ermee te maken hebben. Er zit nog wel een groot taboe op armoede, dit komt doordat er heel weinig mensen in Nederland hier open over zijn. Met de klas hebben we tijdens het project goed naar elkaar geluisterd en er werden geen grapjes gemaakt.
Marissa – Het zou fijn zijn als er ook voorlichting kan worden gegeven in de gemeente aan jongeren die 18 jaar worden. Wat ik al eerder zei, als je 18 jaar wordt moet je opeens heel veel zelf betalen. Naar je zorgverzekering wil je ook geld hebben voor kleding, sport, verjaardagen en andere uitgaven. Als ik dat hoor van andere klasgenoten, vind ik het best spannend om 18 jaar te worden.
Wat heeft Speaking Minds jullie gebracht?
Sharon – Speaking Minds heeft er voor gezorgd dat ik beter weet wat armoede precies inhoudt in Nederland en dat ik mensen beter begrijp, omdat ik deze bijeenkomsten heb gehad van Speaking Minds. Ook heeft het binnen onze klas ervoor gezorgd dat we open over armoede durven te praten met elkaar.
Marissa – Speaking Minds heeft er bij mij voor gezorgd dat ik weet dat de gemeente je kan helpen en dat ze naar je luisteren. Bij de slotbijeenkomst waren ze heel serieus naar onze adviezen aan het luisteren, dat was echt gaaf! Ook de wethouder vertelde dat hij echt iets met de adviezen ging doen! Dan hebben we het allemaal toch niet voor niets bedacht.