Geslaagde projectweek vmbo Culemborg
Voor het eerst hebben we met Speaking Minds, in samenwerking met het vmbo een projectweek uitgevoerd. In één van de laatste schoolweken voor de zomervakantie hebben vmbo leerlingen van O.R.S. Lek en Linge advies uitgebracht aan de gemeente Culemborg over ‘meedoen’. Tijdens een Speaking Minds projectweek hebben de 2de jaars nagedacht over hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat alle jongeren in Culemborg mee kunnen doen, inclusief de jongeren die met armoede te maken hebben.
Totstandkoming van het advies
Om tot dit advies te komen hebben de jongeren tijdens de projectweek allerlei activiteiten gedaan. Na een kennismaking zijn de jongeren aan de slag gegaan en hebben zij zich verdiept in: wat betekent meedoen en wat is armoede eigenlijk? Wat betekent het als je niet mee kan doen? Hiervoor zijn zij in gesprek gegaan met beleidsmakers van de gemeente en professionals van onder andere schuldhulpverlening. Ook brachten zij een bezoek aan de kringloop en voedselbank in Leerdam en de ‘Voedselgroep’ en ‘Elk Welzijn’ in Culemborg, wat veel indruk maakte. Verder hebben zij leeftijdgenoten geïnterviewd over meedoen en armoede, zodat zij genoeg informatie hadden om tot een goed advies te komen. De laatste dag zijn de adviezen geschreven en in beeld gebracht door zelf posters te maken.
Presentatie adviezen
Op 3 juli 2018 presenteerden de jongeren met trots hun advies aan wethouder Stolwijk en oud wethouder Reus. Ook waren er beleidsmakers, jongerenwerkers, leraren en ouders aanwezig. In de binnentuin van het stadhuis zijn alle adviezen tentoongesteld en konden de aanwezigen in gesprek met de jongeren over hun adviezen. Eén van de adviezen aan de gemeente is dat er lessen moeten worden gegeven over geld. Ook adviseren de jongeren om geld en spullen zoals kleding en sportattributen in te zamelen. “Er bestaat al een kledingbank en speelgoedbank, nu nog een sportbank zodat kinderen in armoede ook kunnen sporten. Want sporten is gezond en gezellig!”
Met het geld kunnen schoolreisjes of buitenlandexcursies worden betaald als hier geen geld voor is. Verder adviseerden de jongeren dat de gemeente verschillende activiteiten kan organiseren voor jongeren: gratis workshops, sportactiviteiten en een moestuin ‘zo groot als een bioscoopscherm’ waar jongeren samen kunnen werken. Over de workshops zeggen de jongeren: “Wij hopen dat alle kinderen zo met elkaar in contact komen en zo zien dat iedereen gelijk is en dat ze plezier hebben met elkaar”.
Wethouder Stolwijk reageerde op de adviezen van de jongeren: ‘Ik wil jullie bedanken voor jullie harde werk en mooie adviezen. Nu is het aan ons om hiermee aan de slag te gaan. Ook zou ik jullie graag uitnodigen om in het nieuwe schooljaar met ons mee te blijven denken en in gesprek te blijven zodat jullie betrokken blijven bij de uitvoering van jullie eigen adviezen.”
Tot slot adviseren de jongeren dat het buurthuis bekender en toegankelijker moet worden. De jongeren spraken met de wethouder over hun ervaring bij het buurthuis en vinden dat het nieuwe buurthuis toegankelijker moet worden voor jongeren van alle nationaliteiten, zodat iedereen zich welkom voelt. Tijdens de slotbijeenkomst zijn de jongeren samen met de wethouder tot een idee gekomen om het advies uit te voeren, namelijk het organiseren van een openingsfeest. De jongeren zullen meedenken en betrokken worden als het feest georganiseerd gaat worden! Ook heeft de wethouder de jongeren uitgenodigd voor een netwerkavond, waarbij de gemeente partners wil laten meedenken over de uitvoering van de adviezen. De adviezen zijn dus met veel enthousiasme en waardering in ontvangst genomen! Verder gaat de school kijken of ze een kast neer kunnen zetten op school om spullen te verzamelen die zij eens in de zoveel tijd doneren aan een kringloopwinkel in de buurt. Daarnaast gaan de jongeren meedenken over een openingsfeest van het buurthuis.
TIP: Download hier een beknopte versie van de adviezen die gegeven zijn aan de gemeente Culemborg.