*Rafaël zit op het ROC Midden Nederland en doet de opleiding Sociaal Maatschappelijke dienstverlening. Hij heeft 2 oudere broers, 1 oudere zus en 1 jonger broertje en woont in Culemborg. Zijn hobby’s zijn kickboksen en ‘hangen’ op straat of bij iemand thuis. Rafaël heeft het niet gemakkelijk, hij komt uit de armoede en heeft daarnaast veel vrienden die in diezelfde situatie zitten. Toch helpen ze elkaar. Zo stopte Rafaël weleens stiekem eieren in de koelkast van een vriend van hem, zodat hij toch nog iets te eten had.

Rafaël heeft meegedaan aan het project Speaking Minds, ook al was dat wel lastig voor hem. Hij had niet altijd het gevoel dat hij begrepen werd door zijn klasgenoten, omdat niet iedereen in dezelfde situatie zit. Hij vind het lastig zichzelf volledig bloot te stellen, maar toch wil hij dat wel op papier doen, anoniem.

Armoede is het missen van liefde

Wat betekent armoede eigenlijk voor Rafaël? “Het betekent het missen van liefde (in het algemeen) en niet geliefd zijn voor mij.” Mensen vinden hem een beest; hij heeft het gevoel dat hij nergens thuis hoort. Hij mist de mogelijkheden om een goede toekomst op te bouwen omdat hij niet naar school kon gaan. Hij had daarom 2 keuzes: snel geld verdienen of doodgaan. Rafaël zat erg in de problemen, maar kreeg uiteindelijk een uitweg. Hij kon of de gevangenis ingaan of hij moest een cursus doen om weer op het rechte pad te komen. Hij heeft voor het laatste gekozen en is daarna betrokken geraakt hij het project Speaking Minds. Hij wil namelijk met zijn achtergrond de gemeente Utrecht helpen en informeren over hoe je kinderen / jongeren in armoede kunt bereiken én helpen.

Hij doet mee aan het project omdat hij zijn stem wil laten horen, want schijn bedriegt. Van de buitenkant ziet hij er misschien uit als een jongen die het goed heeft, maar mensen hebben vaak geen idee wat de waarheid is die achter dit uiterlijk schuilt.

*Rafaëls echte naam is bekend bij de redactie.