Speaking Minds MDT Kort

Speaking Minds MDT in Culemborg

Jongeren voeren hun eigen adviezen uit naar de gemeente Culemborg als onderdeel van hun maatschappelijke diensttijd na het Speaking Minds-traject

Speaking Minds Maatschappelijke Diensttijd (MDT) Kort betrekt praktisch opgeleide jongeren bij lokaal beleid in woorden én daden. Net als bij een regulier Speaking Minds-traject kan een bestuurder een vraag op elk willekeurig beleidsterrein (denk aan armoede gezondheid of veiligheid) voorleggen aan een klas praktisch opgeleide jongeren. Zij onderzoeken dit vraagstuk en bedenken daar in zes tot tien bijeenkomsten een advies op. Bij een MDT Kort-traject voor vmbo-scholen kunnen de jongeren nadat ze hun adviezen presenteren aan de bestuurders ook in vier bijeenkomsten meehelpen in de uitvoer van hun advies. Voor MBO-scholen blijft ons reguliere traject hetzelfde. We raden MDT Kort niet aan voor het praktijkonderwijs.

Eerder boden we na ons reguliere Speaking Minds-traject al een Maatschappelijke Diensttijd aan, die wat langer duurde. Hierin hebben onder andere jongeren in Culemborg hun eigen advies uitgevoerd en sportkleding ingezameld en uitgedeeld. Lees hier de ervaringen van de jongeren en beleidsmedewerker.

Waarom Speaking Minds MDT Kort? 

Naast de voordelen van een regulier Speaking Minds traject, leren jongeren van een vmbo-school ook deels hun advies uit te voeren. Dat betreft meestal het organiseren van een activiteit, het beheren van een budget of het uitwerken van een communicatieplan of programma. Daarmee zetten ze zich ook in voor de samenleving.

Ook ZonMW vindt het belangrijk dat jongeren meedoen met en zich inzetten voor de samenleving. Daarom biedt het een subsidie voor gemeentes om Speaking Minds MDT Kort in te zetten. Wij kunnen helpen bij het aanvragen hiervan. Let op: de aanvraag moet binnen zijn voor 11 april 2024 en het Speaking Minds-traject moet uiterlijk 30 september 2024 van start gaan op de school. Mail voor meer informatie of hulp bij de aanvraag naar [email protected] of bel/app naar 06 57 53 57 36.

TESTIMONIALS

Als de gemeente dit organiseert heb je vaak minder animo én krijg je minder voor elkaar bij bedrijven die de kleding weggeeft. De jongeren hebben toch een ander soort invloed, waardoor iedereen net wat harder gaat lopen.”

Deelnemende beleidsmaker, Gemeente Culemborg
Zo leer je nieuwe mensen van allerlei organisaties kennen waarvan ik eerst niet wist dat ze bestonden. Nu weet ik waar je terecht kan met problemen en weet ik dat je gewoon met die mensen kunt praten. Dat is cool.”

Deelnemende jongere, Gemeente Kerkrade