Jongeren uit Culemborg zamelen gratis sportspullen in

Jongeren in Culemborg voeren hun eigen advies naar de gemeente uit. Zo zamelen ze goed gebruikte sportkleding in en delen ze deze uit in het wijkcentrum De Salamaander aan mensen die het nodig hebben. Dit is onderdeel van het MDT (Maatschappelijke diensttijd) als vervolg op een Speaking Minds-traject, ingezet door de gemeente Culemborg en Elk Welzijn.

“Wij vinden dat alle kinderen en jongeren moeten kunnen sporten. Dit is goed voor de afleiding, zorgt voor minder stress en houdt je gezond,” aldus een van de jongeren die meedeed aan het MDT-traject van Speaking Minds in Culemborg. “Daarom willen we dat iedereen sportkleding en -spullen kan hebben. Via het Sportfonds kun je hulp krijgen, maar 90 euro per jaar is niet genoeg en je kan de kleding helaas alleen in Tiel of Utrecht kopen. We hopen dat er ook in Culemborg een winkel komt. Ook willen we graag twee keer in de maand goede gebruikte sportkleding inzamelen en dit uitdelen aan mensen die het nodig hebben.”

Advies uitvoeren

Waar dit advies in een regulier Speaking Minds-traject blijft bij een advies en Speaking Minds met de gemeente verantwoordelijk zijn voor de uitvoer hiervan, is dit in een MDT-traject anders. Hier voeren de jongeren hun advies ook (deels) uit tijdens hun maatschappelijke diensttijd na het Speaking Minds-traject.

Voor de jongeren in Culemborg betekent dit het aanvragen van vergunningen, het maken van poster en flyers, rekening houden met het budget en samenwerken met lokale organisaties. De jongeren leren op deze manier nog beter samenwerken met de gemeente en andere instanties. Bovendien leren zij veel nieuwe vaardigheden in dit traject. Bijvoorbeeld over de logistiek; hoe bereid ik evenement voor? Wat zijn de looproutes en hoeveel mensen kunnen er tegelijk naar binnen?

MDT traject Speaking Minds in CulemborgDe jongeren doen het goed op 20 april: de sportkleding en schoenen zijn uitgestald en de jongeren staan klaar om mensen uit de gemeente te ontvangen. Ondertussen deelt een groepje nog extra flyers uit in het centrum om mensen te vertellen over het evenement. “Ik vind het leuk om alles te organiseren. Ook vind ik het wel tof om samen met de gemeente te werken. Ik wist niet dat je een vergunning nodig hebt en hoeveel werk er in het organiseren van zoiets zit,” vertelt een jongere.

Het flyeren en mensen aanspreken vinden de jongeren wat spannend, dus dat wordt voornamelijk gedaan door Frouke van de gemeente. “Als we al één gezin kunnen helpen door gratis sportkleding weg te geven, dan is het voor mij al geslaagd.” Het uitdelen van de kleding kunnen de jongeren wel prima. Ook bieden ze de mensen een kopje koffie, thee en een koekje aan.

Meer animo van mensen en bedrijven

Met deze actie hebben ze ongeveer 40 mensen geholpen. Frouke vindt de dag zeer geslaagd. “Als de gemeente dit organiseert heb je vaak minder animo én krijg je minder voor elkaar bij bedrijven die de kleding weggeeft. De jongeren hebben toch een ander soort invloed, waardoor iedereen net wat harder gaat lopen. Daarnaast is het leuk om dit met elkaar te organiseren.”

We bieden nu verkorte MDT-trajecten aan. Tot 11 april is daarvoor ook subsidie van zonMW beschikbaar. Lees hier meer informatie. De start van een traject wordt in overleg met de gemeente, de school en Speaking Minds bepaald. Bent u geïnteresseerd of heeft u meer vragen? Mail naar [email protected] of bel met Willemijn de Koning op 06 57 53 57 36.