Vapen, drinken en verveling: Goeree-Overflakkee bevraagt jongeren op gezondheid met Speaking Minds

Speaking Minds startte in 2016 op het beleidsterrein armoede en schulden. Dat werkte zo goed, dat gemeenten later ook input van jongeren wilden op andere beleidsterreinen zoals seksuele diversiteit en klimaat. Enkele gemeentes gaven aan een vraag op het gebied van gezondheid voor te willen leggen, zoals Goeree-Overflakkee. Samen met het JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst) probeert deze gemeente al langer jongeren gezonder te laten leven. Nu zetten ze samen de Speaking Minds-methode in om advies te krijgen van praktisch opgeleide jongeren. Dat kregen ze.

Ongezond eten en drugs zijn vaak aantrekkelijk voor jongeren en dus een uitdaging voor gemeentes om te bestrijden. Goeree-Overflakkee heeft nog een extra uitdaging: veel jongeren op het eiland roken en drinken alcohol. De ambitieuze gemeente wilde deze uitdagingen aangaan met input van jongeren zelf. “We hoorden wel van jongeren dat ze weinig te doen hebben op het eiland. Maar dan willen we ook graag horen wat zij als oplossing zien en hoe dit hun gezondheid kan bevorderen,” aldus Ferry de Koning. Hij probeert jongeren een gezonde omgeving te bieden als projectleider van het gemeentelijke project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.

Jongeren actief laten meedenken

“Wij wilden jongeren actief mee laten denken over hoe ze hun vrije tijd zo gezond mogelijk wilden invullen,” aldus Ferry. Met Speaking Minds stelde hij en programmamanager participatie, Willeke Moerkerk-Melissant, een vraag op: “Wat hebben jullie nodig zodat jullie je vrije tijd gezond doorbrengen?”. Twee klassen van dertig derdejaars leerlingen van het VMBO van RGO Beroepscampus uit Middelharnis gingen hiermee aan de slag. Ze hoorden van rolmodellen hoe sport je leven op een goede manier kan beïnvloeden en van ervaringsdeskundigen hoe alcohol en drugs je leven kunnen verwoesten. Ook beleidsmedewerkers kwamen langs om door de jongeren het hemd van het lijf gevraagd te worden. De jongeren gingen op hun beurt langs bij het jongerencentrum in de buurt, googelden wat de gemeente al doet om mensen op het eiland gezond te houden en deden een quiz. Dat de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft, verbaasden ze het meest.

Van meer sporttoestellen buiten tot een nieuwjaarsduik

Met al deze opgedane ervaringen en kennis, bedachten ze een advies. Deze presenteerden ze op het gemeentehuis aan Arianda Phaff, directeur van het Sociaal Domein, en Henk van Putten, wethouder recreatie en buitenruimte. Ook ouders en jongerenwerkers waren aanwezig. Meer sporttoestellen buiten, korting op sportabonnementen en fruit op school waren adviezen die voorbij kwamen. Meerdere malen adviseerden jongeren meer jongerencentra en activiteiten, zoals een meer uitgebreide nieuwjaarsduik. Want als er meer te doen is op het eiland, hebben jongeren minder behoefte aan alcohol of drugs, is het idee. Peter, Kyano en Mitchel van 14 en 16 jaar pleitten zelfs voor werkklusjes via school onder de slogan: meer werken, minder drugs.

Wethouder van Putten was het roerend met de jongeren eens. “Sportscholen goedkoper maken: daar moeten we inderdaad wat mee. Want de grondwet verplicht de overheid zelfs om te zorgen voor genoeg activiteiten en sportfaciliteiten. Al moeten we dan wel goed nadenken over hoe die sporttoestellen buiten bestendig te maken tegen vernieling.”

Ook vroegen groepjes meer anti-rookvoorlichting door ervaringsdeskundigen en experts zoals artsen in de klas, voor jongeren én ouders. Leerlingen bedachten hokjes waar volwassenen in kunnen roken zodat jongeren dat niet zien. Bovendien vonden de jongeren dat BOA’s en jongerenwerkers beter moeten samenwerken: niet meteen boetes uitdelen, maar eerst in gesprek.

Frisse en inspirerende ideeën voor de gemeente

“Nieuwe perspectieven en frisse ideeën komen tot leven wanneer jongeren niet alleen gehoord worden, maar actief betrokken zijn bij het vormgeven van de wereld om hen heen,” aldus Ferry. Samen met collega Willeke was hij in de klas aanwezig toen de jongeren hun adviezen bedachten. Zo konden ze tussentijds al feedback geven. “Ik vind de contacten met jongeren tijdens de lessen en hun ideeën heel inspirerend,” aldus Moerkerk-Melissant. “Complimenten aan Speaking Minds voor deze vorm van jongerenparticipatie!”

Nu is het aan Goeree-Overflakkee om de adviezen ook zoveel mogelijk uit te voeren. Daar gaat de gemeente met hulp van Speaking Minds nu mee aan de slag.

Wilt u ook van praktisch opgeleide jongeren horen wat zij nodig hebben om gezond te kunnen leven? En tegelijkertijd aan de jongeren laten zien wat uw gemeente/provincie nu al voor hen doet op dit gebied? Dit kan met de Speaking Minds-methode. We werken hierin samen met een JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst)-regisseur in uw gemeente of provincie. Meer informatie? Mail [email protected] of bel/app 06 57 53 57 36.