Speaking Minds op klimaat

Het was te verwachten. Duizenden jongeren mengden zich al in het publiek debat rondom klimaat. Want zij willen meepraten over hún toekomst. Ook praktisch opgeleide jongeren lieten aan ons weten hierover mee te willen praten. Daarom hebben we onze methode aangepast op klimaat.

Vanuit Save the Children hebben we vorig jaar al onderzoek laten doen naar jongerenparticipatie op het gebied van klimaat. Hieruit bleek dat hier nog behoorlijk wat ruimte was voor verbetering. Daarover hebben we een klimaatrapport uitgebracht dat je hier kunt lezen. Tijdens dat onderzoek gaven jongeren aan dat zij ook over klimaat willen meepraten.

Dichtbij hun leefomgeving

“Jongeren maken zich zorgen over het klimaat. Deze kunnen zij makkelijker bespreken met hun eigen gemeente of provincie omdat die zich dichter bij hun eigen leefomgeving bevindt. De lokale/regionale aanpak op het thema klimaat is direct van invloed op hun leven,” aldus Marjolein Weidema. Zij startte een pilot klimaatlessen in Delft en paste aan de hand daarvan onze Speaking Minds-methode aan op dit beleidsterrein. Zo kunnen jongeren ook hun zorgen rondom klimaat kwijt. “Denk bijvoorbeeld aan de jongeren die opgroeien met geldproblemen. Zij zien dat het gezin geen geld heeft voor een regenton om water te besparen of een betere isolatie zodat het huis minder tochtig wordt.”

Methodiek

Onze methodiek blijft hetzelfde, maar dan aangepast naar het thema klimaat. Zo werken we met praktisch opgeleide jongeren op school. Tijdens de eerste bijeenkomst introduceren we het thema aan de jongeren. In de bijeenkomsten erna gaan we de diepte in en hier is de inhoud anders dan met andere beleidsterreinen. Zo laten we de jongeren praten met belangrijke stakeholders uit de gemeente of provincie en laten we hen online opzoeken wat de overheidsinstantie doet voor en met dit thema. We gaan met hen op veldbezoek, bijvoorbeeld naar een lokale moestuin, een lokaal opruiminitiatief of andere organisaties die lokaal iets met het klimaat doen. Hierna hebben ze genoeg kennis en kunde om een advies uit te brengen op een vraag waar de bestuurder(s) behoefte aan heeft/hebben.

CO2-neutraal gebouw in Rijswijk

Nu gaat Rijswijk als eerst met de methode op dit beleidsterrein aan de slag. “We zijn daar met een groep jongeren van het praktijkonderwijs aan de slag met het bedenken van een CO2-neutraal gebouw,” legt Marjolein Weidema uit. “De gemeente wil van de jongeren weten hoe zo’n gebouw er volgens hen uit moet zien en wat zij daarbij belangrijk vinden.”

 

Wilt u ook van praktisch opgeleide jongeren horen wat zij nodig hebben om hun gedrag klimaatvriendelijk te maken? Of wat voor praktische ideeën zij hebben voor de strijd tegen klimaatverandering? En tegelijkertijd aan de jongeren laten zien wat uw gemeente/provincie nu al voor hen doet op dit gebied? Dit kan met de Speaking Minds-methode. Meer informatie? Mail [email protected] of bel/app 06 57 53 57 36.