Event ‘Beyond the usual suspects’ ofwel: jongerenparticipatie in lokaal beleid

Vorige week donderdag 23 mei organiseerde Speaking Minds voor de tweede keer in Utrecht haar jaarlijkse event over jongerenparticipatie, onder de titel ‘‘Beyond the usual suspects’: jongerenparticipatie in lokaal beleid’.  

Het jaarlijkse event is een ontmoetingsplek voor medewerkers en beleidsmakers bij jongerenorganisaties, gemeenten en voor jongeren zelf. Jongerenparticipatie komt steeds meer onder de aandacht. Experts deelden praktische tips voor beleidsmakers. En via diverse workshops konden de aanwezigen zich laten bijscholen over trends en leren van succesvolle praktijkvoorbeelden.  

Zo werd bijvoorbeeld de politieke participatie van jongeren in Amsterdam door InHolland belicht aan de hand van het onderzoeksrapport ‘Link Jong Amsterdam en praktische stappen voor verandering’. Jongerenwerkers van diverse gemeenten gingen aan de hand van het ‘Child Friendly Cities’ model van Unicef met elkaar in gesprek over de te ondernemen stappen voor jeugdparticipatie en kinderrechten in gemeentelijk beleid.  

Enkele beleidsmakers konden ook meedoen aan een ‘Mini Speaking Minds’ workshop voor een creatieve blik van jongeren op hun beleid. Een medewerker van Save the Children nam haar gehoor mee in ‘Kinder- en jeugdparticipatie: van dromen naar doen’. En het jongerenpanel ‘Speaking Youth’ betrok de zaal met interactieve stellingen die werden besproken.  

In stijl werd de dag afgesloten met een mooie samenvatting van de dag door een spoken word artist. “Laat niemand je stem kraken of kleuren. Dit is wat er bij het ongemak hoort om dingen te laten gebeuren…. Save the Children by speaking our minds, Het is tijd om over te gaan van dromen naar doen.”, enkele passages uit de spoken word voordracht van Tyler Koudijzer.  

Heeft u als bestuurder of beleidsmedewerker van een overheidsinstantie interesse in één van onze Speaking Minds projecten? Stuur een e-mail naar [email protected].