Melvin – Heel het gezin hielp mee en elke euro die binnenkwam werd bijgelegd

Melvin komt uit een gezin waar ze het niet breed hadden. Zijn moeder zorgde alleen voor het huishouden én inkomen. Nadat zij wegens lichamelijke klachten arbeidsongeschikt werd, besloten alle vijf kinderen een handje te helpen. Inclusief Melvin, die een krantenwijk had en hier-en-daar wat bijkluste om zijn moeder financieel te  ondersteunen. Als Melvin begin september 2017 begint aan het project Speaking Minds heeft hij al heel wat persoonlijke ervaring met armoede.

Melvin (21) heeft in 2017 met andere jongeren van zijn opleiding meegedaan aan het project Speaking Minds en is sindsdien ambassadeur van het project. Hij zit op het ROC van Twente in Almelo en volgt de studie ‘Medewerker facilitaire dienstverlening’. Met zijn groep hebben zij advies gegeven aan de gemeente Almelo.

Terug naar het begin…

Op 8 november 2017 vond de slotbijeenkomst van Speaking Minds plaats, waarin een groep jongeren hun adviezen presenteerden aan de gemeente Almelo. In deze groep zaten een aantal ervaringsdeskundigen, waaronder Melvin. Tien maanden later is hij trotse ambassadeur van Speaking Minds en heeft hij heel wat andere jongeren en volwassenen kunnen motiveren en helpen met zijn verhaal en ervaringen. Hij heeft gesproken op diverse congressen, bij lokale gemeenten én bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat waren jouw verwachtingen van Speaking Minds?

“In het begin dacht ik: wat doen we hier eigenlijk? Veel mensen hebben inderdaad met armoede te maken, maar daar hoeven we toch geen uitleg over? Maa,r dan ga je tijdens het project met studenten en andere ervaringsdeskundigen in gesprek en dan ontdek je dat armoede nog veel breder is en dat je heel veel dingen nog niet weet, zoals het (gemeentelijk) beleid hierover.”

“Hoe keek ik tegen de gemeente aan? Mijn visie was: ze helpen ons toch niet, we zijn jongeren dus ze nemen ons waarschijnlijk niet serieus. Na een aantal gesprekken kwamen we erachter dat de gemeente ons wél wil helpen, maar dat de stap vanuit jongeren naar de gemeente toe lastig is en andersom. Bij de derde bijeenkomst van het project kwamen beleidsmakers van de gemeente langs bij ons en gingen we met hen in gesprek. Toen merkte ik direct dat ik werd gehoord en dat ze ons wel serieus namen.”

Wat betekent armoede voor jou?

“Armoede betekent voor mij: als je niet op een sport kunt, geen fatsoenlijke kleding aan hebt of geen leuke dingen kan ondernemen. Daarnaast kun je wel weer zeggen: als je brood op de plank hebt elke dag, dan heb je het ‘goed.’ Ik heb zelf ook te maken gehad met armoede binnen mijn gezin. Mijn moeder werd op best jonge leeftijd werkeloos, omdat ze lichamelijke klachten had waardoor ze werd afgekeurd. Mijn vader was al een tijdje uit beeld waardoor mijn moeder alles alleen moest doen. Heel het gezin hielp toen mee door bijbaantjes te nemen en elke euro die binnenkwam werd ingelegd, maar dat was onvoldoende om alle gaten te dichten.”

Hielp jij ook mee? Want je zat ook nog op school.

“Ik had zelf als bijbaan een krantenwijk en ik kluste af en toe bij mensen thuis. Dan kreeg ik een paar euro in mijn hand gedrukt en dat legde ik dan thuis in. Ik legde niet alles van mijn krantenwijk in, want mijn moeder wilde ook dat ik wat voor mijzelf hield. Het was ook niet dat het moest, maar ik wilde graag meehelpen. Mijn moeder was er namelijk ook altijd voor mij: alles wat zij had gaf zij aan ons en ik wilde iets terug doen. Dat deed ik soms ook door haar met kleine dingen te helpen. Als ik bijvoorbeeld iets moest halen in de winkel voor het eten, dan betaalde ik dat van mijn eigen geld. Dat wilde ik graag. We zijn hecht gezin en iedereen wilde helpen.”

Woon jij nu nog thuis?

“Ik woon nu bij Stichting Humanitas Onderdak, dat is een instantie waar jongeren terecht kunnen die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen. Ik woon daar op mijzelf met een huisgenoot. In het verleden zijn er wat dingen misgegaan, waardoor we het huis zijn kwijtgeraakt en op straat terecht kwamen. Toen ging ik zwerven bij familie en vrienden en uiteindelijk kwam ik terecht bij een daklozenopvang voor jongeren. Nu woon ik dus eigenlijk op mijzelf met begeleiding waar ik zelf om kan vragen. Dus als ik iets nodig heb, staat er altijd iemand van Stichting Humanitas klaar. Mijn moeder heeft sinds lange tijd een vriend en is heel gelukkig. Daarnaast is zij niet iemand die stil zit. Ondanks dat ze is afgekeurd om te werken, is zij altijd bezig met van alles en nog wat.”

“Ik ben bij Humanitas terecht gekomen, doordat ik eerst in contact kwam met het Thuislozen Team Twente. Doordat ik destijds niet bij familie en vrienden kon blijven, was dit een hele goeie optie. Ik betaal wel huur, maar geen groot bedrag. Voor een student die weinig heeft is het heel goed te doen. In de huurprijs zit ook begeleiding.”

Waar krijg jij hulp bij vanuit Humanitas?

“Ik krijg begeleiding bij waar ik dat nodig heb. Bijvoorbeeld als ik een brief niet snap, dan app ik iemand van Humanitas met een foto van de brief en diegene helpt mij dan. Als ik naar instanties moet, gaat er iemand met mij mee en als ik moet bellen met instanties krijg ik hier ook hulp bij. Humanitas is een stichting die wordt aangestuurd vanuit de gemeente, dus ik vind dat wel goed geregeld in Almelo.”

Dit gebeurde allemaal voordat Speaking Minds plaatsvond. Had je zoiets: bij de gemeente Almelo ontbreekt nog iets voor jongeren?

“Ja! Er is één advies die mij altijd is bijgebleven en dat is: laat jongeren zich gehoord voelen, laat hen meepraten en luister naar hun mening. Dat kan soms van groot belang zijn. Kijk daarnaast ook achter de deur bij gezinnen. Vanuit mijn ervaringen in het verleden heb ik dit advies gegeven. Ik ben namelijk persoonlijk niet altijd genoeg gehoord toen ik dat wel nodig had.”

Dit is best wel een abstract advies, heb jij het idee dat de gemeente Almelo hier iets mee heeft gedaan?

“Ja, ik heb wel het idee dat zij daar iets mee hebben gedaan. Ik zit nog steeds in een WhatsApp groep met drie mensen van de gemeente en als ik vragen heb kan ik hen altijd appen of bellen en als zij vragen hebben aan ons, zijn wij ook bereikbaar. Daarnaast heeft de gemeente hele concrete adviezen opgepakt die zijn gegeven door andere jongeren. Ze hebben al onze adviezen serieus genomen, dat voelde fijn.”

Wat heb jij persoonlijk aan Speaking Minds gehad?

“Ik ben van mijzelf best gesloten en praten vond ik moeilijk, maar binnen het project moest je wel praten en toen merkte ik dat ik dit eigenlijk wel kon. Ook werd ik steeds meer open over bepaalde situaties van vroeger. Ik heb echt leren communiceren met anderen. Ik ben door Speaking Minds enorm gegroeid. Op school durf ik nu ook te presenteren zonder angst, of lever ik zonder moeite of heel veel stress een verslag in. Alles gaat nu met veel meer zelfvertrouwen.”

Heeft Speaking Minds jullie klas veranderd?

“Ja, we zijn hechter geworden. Lang niet iedereen wist van elkaar wat hun thuissituatie was en daar hebben we echt over kunnen en durven praten tijdens Speaking Minds. We zijn als groep veel opener naar elkaar geworden. Mensen weten van elkaar wat ze hebben meegemaakt en nu kunnen we elkaar ook beter helpen.”

Kun jij andere jongeren nu beter helpen die te maken hebben met armoede en schulden?

“Jazeker! Ik merk dat ik mensen hele praktische adviezen kan geven wanneer ik met hen aan het praten ben. Dat komt ook door mijn persoonlijke ervaringen en door Speaking Minds. Die ervaringen neem ik altijd mee in de adviezen die ik mensen geef.”

Hoe belangrijk is het voor jou om je mening te geven?

“Ik vind het heel belangrijk, ook om vanuit mijn eigen ervaringen te vertellen. Jongeren die te maken hebben met armoede of schulden laten zich te weinig horen. Vaak schamen ze zich hiervoor en durven zij hier niet over te praten. Ik denk dat 80% van de jongeren zich hier stil over houdt. Als ik diegene ben die wél het taboe kan doorbreken en hierover durf te praten, dan doe ik dat graag.”

“Ik zou jongeren én volwassenen die te maken hebben met armoede en schulden willen oproepen om zich meer te uiten en om met vrienden en familie te praten. Dat helpt echt. Dan kunnen we met z’n allen het taboe doorbreken.”