Geschreven door: Muriël Blom
22-06-2017

Stage lopen bij de gemeente saai? Onderzoek doen niks aan? Het project Speaking Minds van Save the Children bij de gemeente is alles behalve saai. Ik weet dat omdat ik spreek uit eigen ervaring en ik zal vertellen wat er zo fantastisch is aan meedoen aan dit project.

Ik ben Muriël Blom, 22 jaar en studeer sociaal werk aan het ROC in Utrecht.
Bij de introductie van de stage projecten waar we uit konden kiezen sprak op papier Speaking Minds mij het minst aan. Totdat ik bij de presentatie hoorde wat het doel was en wat we gingen doen. Toen was ik al enthousiast maar ik had van tevoren niet kunnen inschatten hoeveel impact dit project op mijn studieloopbaan zou hebben.

Wat houdt het project in?

In de eerste periode begonnen we met 3 vragen van de gemeente die we voor hun moesten onderzoeken. Het zou een uitgebreid onderzoek worden naar jongeren, geld en de rol van ouders in het financiële leven van hun kinderen en dan vooral met name het moment dat het kind 18 werd.

Hiervoor deden we interviews met instanties die zich bezig hielden met jongeren die moeite hadden met geld zaken, met jongeren die in de problemen zijn gekomen met of door geld tekort. Best heftige verhalen maar toch ook inspirerend. Ook kwamen er veel gastdocenten langs, hadden we gesprekken met de beleidsmakers en was er ook veel ruimte om beroepsinhoudelijke vragen te stellen los van het project.

Na het onderzoek gingen we brainstormen. Wat leverde deze onderzoeken op? Hoe konden we antwoord geven op de 3 hoofdvragen van de gemeente? Hebben wij een oplossing? Als een hecht team gingen we met de hele stage groep aan de slag. Het werd wel gelijk voor ons duidelijk waar een kink in de kabel lag: Taboe. Door veel onwetendheid en niet op tijd om hulp vragen veroorzaakte veel problemen bij jongeren en ouders. Rondom dit taboe zijn onze eind adviezen dan ook gebaseerd.

Adviezen schrijven en presenteren

Na het nadenken over onze adviezen gingen we ons voorbereiden op de presentatie. Ik ging samen met een groepsgenoot de presentatie houden voor de beleidsmakers en wethouders.

Een paar maanden verder kwamen de beleidsmakers langs op school om te vertellen wat er met de ideeën zijn gebeurt. Toen was ik positief verbaasd. Alles wat we hadden verteld in de presentatie en waar we onderzoek naar hadden gedaan was meegenomen door de gemeente en waren ze ook al actief mee bezig. Een onderzoeksbureau was ons concept aan het uitwerken, mensen die ons voorlichtingsplan wilden uitvoeren en er werd gevraagd naar onze feedback over hoe de gemeente het heeft opgepakt. En toen besefte ik het: wat wij hebben gedaan voor stage word echt uitgevoerd en gaat een impact hebben op onze eigen generatie maar ook de generaties die gaan komen.

Ik heb in het project Speaking Minds zoveel geleerd:

  • Hoe presenteer ik mijzelf?
  • Hoe hou je nou een goed interview?
  • Fotograferen
  • Wat houdt een goed onderzoek in?
  • Brainstormen
  • Schuldhulp verlening
  • Veel geleerd over geld
  • Armoede
  • Jongeren

Daarnaast kom je veel in contact met professionals en krijg je veel de mogelijkheid om je eigen kansen te creëren. Zo ben ik al langs geweest bij het onderzoeksbureau van Young Works en ga ik binnenkort meelopen met een beleidsmaker bij de gemeente.

Het project Speaking Minds raad ik dan ook iedereen aan die het beste uit zichzelf wil halen, die netwerk wil opbouwen, het interessant vind om zich bezig te houden met maatschappelijke vraagstukken, graag deel uit maakt van een groter geheel, die iets wil betekenen voor de jongeren in zijn gemeente en die zich zelf wil ontplooien. Als ik opnieuw stage zou mogen kiezen zou ik weer kiezen voor Speaking Minds.