Steeds meer jonge mensen raken in de schulden, maar praten hierover is helaas een taboe. Toch is het wel belangrijk om hierover te praten, alleen zo kun je hulp krijgen. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein je schuld is, als het jou stress geeft, is het belangrijk dat je iemand vindt met wie je het hierover kunt hebben.

Praten over schulden – stap I

Praat eerst met iemand uit je directe omgeving die je vertrouwt. Dit kan een vriend, vriendin, broer of zus zijn, maar ook een leraar op school bijvoorbeeld. Vind je het spannend om hier met iemand die je kent over te praten, dan kun je altijd gratis de kinderombudsman bellen (…) of de kindertelefoon (..). Soms helpt het om alleen al je verhaal te doen. Je kunt ook terecht bij schuldhulpmaatje.

Als je schulden hebt, betekent het NIET dat je je leven niet op orde hebt. Het betekent WEL dat je hulp moet zoeken als je stress hebt of in de problemen raakt.

Praten over schulden – stap II

Het is belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen die jou kan helpen. Samen kunnen jullie:

  • Jouw schulden op orde krijgen;
  • Inzicht krijgen in je schulden, waarmee je ook overzicht krijgt;
  • Eventueel uitstel van betaling aanvragen of in termijnen aflossen
  • Samen erover praten
  • Delen van bespaartips

Bedenk: je bent niet de enige met schulden! In Nederland hebben 89.300 mensen met financiële problemen zich in het jaar 2016 aangemeld.** Daarnaast hebben er 325.000 kinderen in Nederland te maken met armoede. Wil jij nog meer tips? Bekijk dan onderstaande video.

** Bron: https://www.nibud.nl/consumenten/hulp-bij-schulden/