Adel vertelt: over armoede, Speaking Minds en het advies aan de gemeente

Adel is 18 jaar oud en volgt de opleiding ‘Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn’ niveau 2 op het Astrum College in Velp. Hij zit in leerjaar 2 en heeft het afgelopen jaar meegedaan aan Speaking Minds. Als ik vraag aan Adel wie het beste kan vertellen hoé je uit de armoede komt, dan wijst hij zichzelf aan. Hij komt namelijk uit een gezin waar ze te maken hadden met schulden. “Als je in armoede zit, heb je het gevoel dat je altijd 1-0 achter staat.”

Wat betekent armoede voor jou?

Armoede betekent voor mij ‘tekortkomingen’. Zowel simpele als moeilijke tekortkomingen, middelen waar je niet aan kunt komen omdat je het gewoon niet kan betalen. Ik heb tijdens dit project geleerd wat de hoofdredenen zijn van armoede en tegelijkertijd heb ik mij ook kunnen inzetten om te bedenken hoe je het (deels) kunt oplossen.” Adel heeft samen met zijn klas advies uitgebracht aan de gemeente Lingewaard. Het advies ging grotendeels over het Kindpakket, de invulling ervan en hoe je het Kindpakket onder de aandacht kan brengen bij ouders en jongeren. Het Kindpakket is een verzameling van regelingen voor iedereen onder de 18 jaar die in armoede leven. Zo kunnen kinderen sporten, muziekles nemen of een bijdrage voor bijvoorbeeld een laptop krijgen. Het Kindpakket is bedoeld voor een gezin dat rond moet komen van minder dan 120 procent van het sociaal minimum.

Adel vertelt verder: “De gemeente Lingewaard kan bijvoorbeeld de juiste schoolspullen aanbieden via het Kindpakket. Daarnaast vind ik dat wij, als groep van het Astrum College, dé perfecte doelgroep zijn om na te denken over armoede in Lingewaard, omdat wij dichtbij de doelgroep staan waar de gemeente advies over wil. We hebben met name nagedacht over: hoe kun je jongeren in armoede nog beter helpen door het Kindpakket? Ik heb daarnaast, ook door wat ik zelf heb meegemaakt, meer het gevoel gekregen dat ik mijn stem moet laten horen. Zeker na Speaking Minds, toen ik merkte dat mijn stem belangrijk is.”

Hoe ben jij uit armoede gekomen?

“Doordat ik mijn ouders financieel wilde helpen, heb ik een bijbaantje genomen. Mijn broer heeft gelukkig een kapperszaak en daar heb ik heel lang gewerkt. Ik leef zelf inmiddels niet meer in armoede en kan ook weer kleding kopen, maar ik kan nog wel meepraten met diegene die er nu nog mee te maken hebben. Ik ken namelijk nog een stuk of tien jongeren (vrienden) van mij die in armoede leven. Eén vriend moest door omstandigheden al op jonge leeftijd op zichzelf wonen. Hij moet rondkomen van €100 per maand (de vaste lasten zijn dan al wel betaald). Hij krijgt begeleiding op heel veel vlakken, behalve op financieel gebied. Hij is ook drie keer verhuisd, dat is natuurlijk een gedoe. Ik kan zijn leven beschrijven als dat van iemand die diep in de armoede zit.”

“Ik kan hem gelukkig wel beter helpen door Speaking Minds. Hij heeft daarnaast niet gekozen om in armoede te leven, er zijn zoveel verschillende reden om in armoede terecht te komen.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van het Kindpakket? 

“Het Kindpakket heeft heel veel voordelen, zo kunnen heel veel jongeren bijvoorbeeld geen laptop betalen voor school die ze wel nodig hebben. Vaak betalen ze schoolgeld aan het begin van het jaar, waardoor ze soms direct alweer in de schulden komen. Ik heb met mijn klasgenoten gekeken naar de inhoud van het Kindpakket van de gemeente Lingewaard. We hebben nagedacht over de volgende vragen:

  • Wat moet er in het Kindpakket komen?
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de ouders bereiken om het Kindpakket aan te schaffen?
  • Hoe kunnen we zorgen dat mensen weten dat het Kindpakket er is?

Kan de gemeente jongeren in armoede helpen?

De gemeente Lingewaard kan heel goed jongeren in armoede helpen, maar ik denk wel dat zij jongeren nodig hebben om hen hierbij te helpen. Het geld moet afkomstig zijn van de gemeente. Wij kunnen het advies geven en met andere jongeren in gesprek gaan. Ik heb namelijk nog wel een tip voor jongeren die in de schulden zitten: als je in armoede leeft, moet je eigenlijk een vertrouwenspersoon hebben. Je moet kunnen vertellen wat jij nodig hebt, alleen zo kun je geholpen worden.”