Michelline – “Ze zeggen dat ik de politiek in moet”

Ze valt gelijk op. Door haar zorgvuldige bij elkaar gebonden vlechtjes, haar bril en het feit dat ze op het puntje van haar stoel lijkt te zitten. Michelline is 22 jaar en is een van de deelnemers aan Speaking Minds in Tilburg. Deze derde bijeenkomst wordt gehouden in een indrukwekkende oude raadzaal van de gemeente en dat maakt indruk. Door de opstelling van de stoelen, de grote portretten aan de wand en het houten spreekgestoelte vooraan. “Wow, dacht ik toen ik binnenkwam. Nu wordt het interessant!”

Al heel jong heeft Michelline in de gaten dat haar ouders het niet breed hebben, vertelt ze. “Mijn moeder was vaak gespannen en ze zei dan niet waarom. Maar ik wist wel dat het kwam omdat ze zich zorgen maakte over geld.” Michelline is een van de deelnemers die dus wel weet waar ze het over heeft als het over schulden en geldproblemen gaat. Samen met haar zus en broer groeit ze op in Tilburg. Haar ouders gaan al vroeg uit elkaar. Haar moeder wordt afgekeurd, kan niet meer werken en leeft van een uitkering. En ook haar vader heeft door omstandigheden jarenlang een uitkering. Geld is in het gezin zeker geen vanzelfsprekendheid. Op vakantie gaan ze niet. En als er spullen nodig zijn, dan duurt het soms lang voordat iets aangeschaft kan worden.

“Wat mij als kind opviel was dat er wel altijd hulp was,” vertelt ze. Vanuit de gemeente is er bijvoorbeeld de ‘meedoenregeling’ en ze krijgen vaak bezoek van een maatschappelijk werkster die het gezin helpt.

De ouders van Michelline komen van de Antillen en maken hun kinderen al jong duidelijk dat ze er alles aan moeten doen om iets van hun leven te maken. “We zijn naar Nederland gekomen om jullie een mooie toekomst te bieden. Dat zeiden ze altijd,” vertelt ze. Inmiddels denkt ze erover om zelf schuldhulpverlener te worden. Ze volgt de opleiding sociaal maatschappelijke dienstverlening maar wil ook haar eigen ervaring gebruiken. Want nog altijd ziet ze om zich heen mensen die worstelen met geld. Ze woont op kamers, samen met andere studenten. Die hebben het niet breed en moeten telkens keuzes maken. Ze zijn vrijwel allemaal van dezelfde leeftijd. Sommige werken naast hun studie bijna fulltime om alles te kunnen betalen. Zelf heeft ze een bijbaantje bij de klantenservice van een groot telecombedrijf. Daar moet ze de hele dag praten, maar dat is geen probleem voor haar.

Michelline lacht als ze zegt dat ze zelf ook moeite had om met geld om te gaan en dat het ook nu nog niet altijd makkelijk is.

“Maar ik heb wel geleerd om alles op tijd te betalen. Anders weet je wat er gebeurt,” knipoogt ze, “dan staat er ineens iemand voor de deur!”

Bij Speaking Minds moest ze er even inkomen. De eerste bijeenkomst kon haar niet zo boeien en ze vond het moeilijk om de motivatie op te brengen, vertelt ze eerlijk. De trainer sprak wel erg veel en ze begreep niet altijd wat hij zei. “En als ik het niet begrijp dan heb ik de neiging om opstandig te worden,” lacht ze. Maar inmiddels is haar interesse gewekt. Ze vindt het vooral leuk om na te denken over hoe je de situatie van anderen kunt veranderen en verbeteren. “En de mensen van Speaking Minds zijn oprecht geïnteresseerd. Dat merk je echt.”

Naast schuldhulpverlening zou het best eens kunnen dat ze iets gaat doen waar ze haar zegje mag doen. Ze heeft geen moeite om haar mening te geven. Dat blijkt ook tijdens de bijeenkomst, waar ze graag het woord pakt als er resultaten uit de discussies gepresenteerd moeten worden. Toen ze een persoonlijkheidstest op internet deed kwam daaruit dat ze karaktereigenschappen deelt met Barack Obama en Oprah Winfrey. Ze moet er om lachen. Haar vriendinnen zien haar uiteindelijke wel de politiek ingaan. Maar of dat gaat gebeuren weet Michelline nog niet. “Zelf voel ik het nog niet echt, maar wie weet!”