Marissa – Door Speaking Minds gingen er veel deuren voor me open

Marissa is 18 jaar en woont samen met haar broertje bij haar moeder in Almelo. Door vervelende omstandigheden weten zij wat het betekent om in armoede te leven en om schulden te hebben. Op school kwam Marissa in aanraking met Speaking Minds. Nu weet ze welke mogelijkheden er binnen haar gemeente zijn voor jongeren zoals zij. Ze is nu zelfs ambassadeur van Speaking Minds. 

Kun je vertellen waarom je ambassadeur voor Speaking Minds bent geworden? 

“Om verschillende redenen. Ik heb zelf te maken gehad met armoede, dus tijdens het Speaking Minds traject had ik het best wel zwaar. De trainer van Speaking Minds steunde mij en dacht met me mee. Dat heeft mij erg geholpen en daarom wilde ik me na het project ook zelf gaan inzetten voor anderen die ook in zo’n situatie zitten. Het Speaking Minds project is echt een eye-opener en heeft me laten zien dat er veel mogelijkheden zijn in de gemeente.”

Kun je iets meer vertellen over je ervaringen met armoede?

“Door een nare situatie waarin mijn moeder terechtkwam had ze weinig geld om voor mij en mijn broertje te zorgen. Daardoor hadden we weinig geld om van te leven. Omdat mijn moeder veel werkte, ben ik voor mijn broertje gaan zorgen. Dat was best zwaar. Gelukkig kwam een jaar later het project Speaking Minds op school. Dit heeft me erg geholpen.”

“Voor mij betekent armoede niet alleen dat ik niet veel geld had. Ik was ook veel alleen en kon niet vaak leuke dingen doen. En er waren geen vrienden en familie om me te helpen.”

Heeft Speaking Minds jou ook op een andere manier geholpen?

“Het project heeft me veel zelfvertrouwen gegeven omdat er naar me geluisterd werd en omdat ik wat kon betekenen voor anderen. De trainers begeleiden je. Nu weet ik beter hoe ik met geld om moet gaan en dat is erg belangrijk.”

Heb je het idee dat je andere jongeren die te maken hebben met armoede en schulden kunt helpen? 

“Jazeker! Na het afronden van het Speaking Minds traject eind 2017 besloot ik in januari 2018 zelf ambassadeur te worden. Nu kan ik anderen helpen die te maken hebben met armoede en schulden. We worden regelmatig uitgenodigd door de gemeente en de jongerenraad om mee te denken of om iets te organiseren voor mensen die in een moeilijke situatie zitten, zoals een evenement waar ze gratis naartoe kunnen.”

“Het project Speaking Minds heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven.”

Wat waren jouw verwachtingen van het project, voordat je eraan begon?

“Mijn verwachtingen waren niet heel hoog, omdat ik niet wist of de gemeente ook echt iets met de adviezen zou gaan doen. Maar onze adviezen zijn opgepakt en nu zijn we samen met hen aan het kijken hoe we ze kunnen uitvoeren. Zo kwamen wij met het idee om een goedkopere winkel te openen waar mensen die het minder goed hebben met korting boodschappen kunnen doen. Dus iets tussen de voedselbank en een gewone supermarkt in.”

Hoe belangrijk is het om jouw mening te mogen geven en je stem te laten horen? 

“Heel belangrijk, wat leuk is om te zien is dat de gemeente daadwerkelijk aan de slag gaat met je werk. Ik vind het fijn dat ze het groots willen aanpakken.”

Hoe zag je de gemeente en hoe is dat nu? 

“Voor het project van Speaking Minds wist ik niet zo goed wat de gemeente allemaal deed, zeker niet op het gebied van armoede en schulden. Nu weet ik dat beter en zijn er ook veel deuren voor mij open gegaan omdat ik eventueel gebruik kan maken van ‘potjes’ zodat ik gratis of goedkoper kan sporten. Of ik kan een keer naar de bioscoop. Dat kun je allemaal vrij gemakkelijk aanvragen. Ook vind ik het fijn dat de gemeente ons nu na het project laat weten wat ze met onze adviezen gaan doen. En als het niet kan, dan zijn ze daar ook eerlijk over. De gemeente doet meer dan dat ik dacht.”

Weet je nu waar je terecht kunt in jouw gemeente als je te maken hebt met armoede en schulden? 

“Dat weet ik nu inderdaad. De gemeente kan je doorverwijzen naar een sportclub. Of naar de juiste plek om bijvoorbeeld een uitje te regelen. Als je in aanmerking komt, ontvang je de korting of iets anders waardoor je geld bespaart.”

**Speaking Minds bestaat uit 10 bijeenkomsten, verdeeld in vier fasen: Fase A = Voorbereiding, Fase B = Kennismaking en onderzoek, Fase C = Schrijven en presenteren van advies, Fase D = Evaluatie, terugkoppeling en verduurzaming.