“Hoe laten we jongeren in gesprek gaan over armoede en schulden zodat bewustwording vergroot wordt en het taboe wordt verbroken?” Op 3 december rond 10.00 introduceerde wethouder Marly Heusschen van de gemeente Meerssen deze vraag aan een groep bestaande uit 16 havo-vwo jongeren. Een groep jongeren uit verschillende tweede klassen van de middelbare school die elkaar nog niet kenden gingen aan de slag met deze vraag. 

Daarnaast hebben we dit traject gedaan met lokale trainers van Stichting Lyvia, zodat Speaking Minds vaker wordt uitgevoerd in de gemeente Meerssen. De eerste projectweek van Speaking Minds met een havo-vwo groep en wat heeft deze week onze Speaking ‘Eyes’ geopend. Uit onderzoek komt steevast naar voren dat jongeren met armoede- en schuldenproblematiek voornamelijk op scholen met praktische opleidingen voorkomt. De verwachting was daarom dat er tijdens de werkvorm ‘Over de streep’ – bekend van tv-programma met Arie Boomsma – geen jongere naar voren zou stappen bij ‘Ikzelf of in mijn omgeving komen schulden of armoede voor’.

“‘Het voelt echt als een opluchting om het hier (binnen Speaking Minds) te delen want thuis kan ik er niet over praten want papa en mama willen er niet over hebben.”

Dit was niet het geval; 4 van de 16 jongeren stapten tijdens de eerste bijeenkomst al naar voren, met ervaringen in het heden en het verleden. Eén van de jongeren vertelden: “Het voelt echt als een opluchting om het hier (binnen Speaking Minds) te delen want thuis kan ik er niet over praten, want papa en mama willen er niet over hebben.” De trainer Jeroen zag veelal verborgen armoede en schulden waar niet over gepraat wordt. Binnen Speaking Minds wel. De openheid, serieuze houding, motivatie en creativiteit van deze groep hebben mij elke dag weer verrast. Niet omdat de trainer niet in hen geloofde maar omdat er zoveel uit deze week is gekomen. Adviezen waar je u tegen zegt: details, gebaseerd op eigen onderzoek, eigen ervaringen en aansluitend op elkaar. De jongeren geven nu al aan dat ze tijdens hun middelbare school betrokken willen blijven want ‘jongeren weet beter wat jongeren willen!’ Ze hebben zelf een eigen logo en naam bedacht: Voor kinderen door kinderen. Op 30 januari zullen de jongeren deze adviezen en logo presenteren en overhandigen aan de gemeenteraad van Meerssen. Deze Speaking Minds projectweek was al een succes dus jongeren en ik kunnen niet wachten tot de 30e!

Bent u nieuwsgrierig naar de uitgebreide adviezen van deze jongeren of  bent u geïnteresseerd geraakt in Speaking Minds? Neem dan contact op met Karin van Nuland via [email protected].