De visie van jongeren borgen in lokaal beleid

Door: Marjolein Weidema, projectmedewerker Save the Children  

Het klinkt als een mooi idee. Jongeren meer en blijvend betrekken bij de beslissingen die er worden genomen binnen een gemeente. Toch is het voor veel gemeentes en instellingen nog wel een uitdaging. De train-de-trainer module helpt je hierbij. Je krijgt de juiste tools in handen zodat je de ideeën van jongeren niet eenmalig ophaalt, maar ook leert hoe je ervoor kunt zorgen dat ze blijven meedenken en beslissen over zaken die spelen binnen jouw gemeente of organisatie. Speaking Minds leidt mensen binnen gemeentes op, zodat zij eigen experts krijgen op het gebied van jongerenparticipatie en gemeentelijk beleid op lokaal niveau. 

Speaking Minds is niet alleen bedoeld om jongeren meer te betrekken bij het bedenken en uitvoeren van beleid. Het doel is ook om gemeenten, scholen en andere organisaties te leren om zelf op een betekenisvolle manier aan de slag te gaan met jongeren. Als je ze op de juiste manier wilt betrekken bij het maken van beleid heb je kennis nodig en bepaalde vaardigheden. Betekenisvolle jongerenparticipatie vergt doorzettingsvermogen, inleving en flexibiliteit. Goed getrainde professionals binnen je gemeente of onderwijsinstelling kunnen lokaal het verschil maken. Mensen die weten hoe ze jongeren bij het besluitvormingsproces van de gemeente kunnen betrekken, en die ze op de juiste manier kunnen begeleiden en ondersteunen zodat ze zich gehoord voelen.

Om gemeenten een handje te helpen is er nu de Speaking Minds train-de-trainer module. Deze is bedoeld voor allerlei professionals, zoals docenten, jongerenwerkers en gemeentelijk personeel. Zij gaan zelf even terug de schoolbanken in. Gedurende de train-de-trainer module leren ze alles over de erkende methode van Speaking Minds -voor VO, MBO en/of PRO – compleet met een online platform en een bijbehorend draaiboek. Doel is dat ze zich de Speaking Minds methode eigen maken en die en lokaal gaan inzetten. Zo leren ze tijdens de train-de-trainer om kwetsbare jongeren op de juiste manier bij beslissingen te betrekken. Daarnaast zijn zij de schakel tussen gemeenten, scholen en jongeren. De trainers van Speaking Minds blijven na afronding op de achtergrond betrokken, zodat er altijd ruimte is voor vragen en ondersteuning.

Wil jij de stem van jongeren lokaal borgen in jouw beleid of organisatie? Meld je dan aan voor een Speaking Minds train-de-trainer module of een oriënterend gesprek. Wij hopen dat ook jouw gemeente of organisatie gaat meedoen en iemand naar voren schuift om de module in te gaan, zodat ook jouw gemeente of organisatie binnenkort met een groep enthousiaste jonge meedenkers aan tafel zit.

De train-de-trainer module is een van de 4 pijlers van het Speaking Minds vervolgtraject om jongeren meer en blijvend te betrekken bij het maken van beleid. Meer lezen over de train-de-trainer module? Speaking Minds trainer Jeroen Horvers vertelt over zijn ervaringen en waarom juist lokale trainers kunnen zorgen voor echte verbinding.

Ik schreef eerder blogs over Laat jongerenparticipatie geen ‘moetje’ zijn , Waarom het vmbo meer te betrekken bij de (lokale) politiek en Jongerenparticipatie is geen crashdieet. Meer weten? Neem contact op via [email protected]. Ik ben altijd bereid om met u in gesprek te gaan.