Pater Poels – “Steeds meer jongeren hebben hulp nodig”
Jarenlang ging hij elke nacht op de fiets door Tilburg om zakken brood aan deuren te hangen. Zo hielp Pater Poels gezinnen die zelf niet genoeg geld te besteden hadden. Zijn werk groeide uit en Stichting Poels helpt nu zo’n 700 mensen. Pleegdochter Hulya nam een aantal jaar geleden het stokje van haar vader over.
“Elke dag komen hier zo’n 130 mensen eten,” vertelt Hulya. “We bieden ze een lunch aan of een warme maaltijd. Anderen kunnen bij ons terecht voor een keukentafelgesprek.” In zo’n gesprek kunnen ze vertellen over hun problemen en zoeken de hulpverleners mee naar een oplossing. Wat opvalt is dat er ook steeds meer jongeren binnenkomen, zegt Hulya. “Vaak beginnen ze al jong met een schuld, door een dure studie of omdat ze al vroeg op zichzelf moeten gaan wonen. De kosten voor onderdak zijn flink gestegen. Terwijl de lonen niet zoveel omhoog gingen.” De toename van het aantal jongeren dat hulp zoekt komt volgens Hulya ook door de decentralisatie en transitie in de zorg. Jongeren komen in de problemen en de hulp die beschikbaar is sluit niet goed aan.
Zelf weet ze maar al te goed hoe belangrijk het is om een goede start te hebben.
Pater Poels begint in de jaren negentig met het uitdelen van brood en langzamerhand bouwt hij aan zijn stichting die in Tilburg steeds bekender wordt. De pater treedt uit, trouwt en naast het werk voor de stichting neemt hij samen met zijn vrouw de zorg op zich van zes pleegkinderen. Hulya is een van hen. Ze vertelt hoe zij als broers en zussen opgroeiden en alle kansen kregen om een opleiding te volgen en om zo een goede start te maken. En dat is erg belangrijk, zegt ze. “Als je jong bent heb je het gevoel nodig dat alles kan en mogelijk is. Dat geeft kracht! Dan kun je gaan ontdekken en onderzoeken,” zegt Hulya. “Want als je al op jonge leeftijd wordt afgestompt en er hoop wordt afgenomen, dan heb je geen perspectief. En dat is wel zo’n beetje het einde van de wereld.”
“Kijk, we zijn niet allemaal Pater Poeltjes. Maar met een aardige glimlach en wat vriendelijkheid kun je al heel veel voor een ander doen.”
Ze kunnen bij Stichting Poels niet alle minderjarigen zomaar helpen. Vaak is er toestemming nodig van de ouders, behalve als ze al op zichzelf wonen. Soms komen ze een paar keer langs en worden ze op weg geholpen. Anderen komen steeds weer terug of verwijzen vrienden naar de stichting door.
De deelnemers van Speaking Minds in Tilburg gingen langs bij de stichting.
“Ik had het idee dat het een openbaring voor ze was,” vertelt Hulya. “Het leek alsof ze zagen dat er gelukkig nog mensen aan het werk zijn om de hulpbehoevenden van Tilburg bij te staan. Hulp van mens tot mens en gewoon doen wat nodig is op dit moment.” De jongeren kregen een rondleiding en Hulya heeft uitgelegd hoe de stichting werkt. Mensen die binnenkomen krijgen altijd eerst een gesprek. Daarin wordt gekeken op welke manier ze hulp nodig hebben.
Het is goed als jongeren zien dat niet iedereen het makkelijk heeft, zegt ze. Vooral door de samenleving waarin we leven en het financiële systeem waar we mee te maken hebben komen veel mensen in de problemen. “Het zorgt ervoor dat rijk zijn en blijven heel gemakkelijk is. Maar als je eenmaal in de problemen komt, dan is het zeker niet eenvoudig om daar weer uit te komen. Zeker niet als je weer van vooraf aan moet beginnen.”
Dat Speaking Minds jongeren mee laat praten en denken als het gaat om het maken van beleid vindt ze ‘helemaal te gek’.
“Vooral ook omdat jongeren heel erg zijn van: hoe kan het beter. Dat is iets waar jongeren van nature mee bezig zijn. Ze staan open voor alles in dit stadium van hun leven.” En iedereen kan zo zijn steentje bijdragen, legt Hulya uit. “Kijk, we zijn niet allemaal Pater Poeltjes. Maar met een aardige glimlach en wat vriendelijkheid kun je al heel veel voor een ander doen. Daar begint het mee. En dat is iets wat we jongeren ook graag mee willen geven.”