Speaking Minds blikt terug op winst Innovatie Award

Verbaasd. Enthousiast. Trots. En heel blij! Een greep uit de reacties van onze medewerkers toen ze hoorden dat Speaking Minds de Innovatie Award had gewonnen. Volgens de jury omdat de organisatie niet alleen óver maar vooral ook mét jongeren praat. “De winnaar heeft het taboeonderwerp armoede bespreekbaar gemaakt samen met de groep waarom het gaat.”

“Op woensdag 5 juni verzamelden we met alle trainers en 4 ambassadeurs op Den Haag Centraal,” vertelt Maud van Speaking Minds. De jongeren komen namelijk van ver (Almelo en Maastricht). Eenmaal compleet vertrekt de groep richting het Museon waar tijdens de conferentie 2100 de awards uitgereikt worden. Alle gasten zijn netjes gekleed. “Wij droegen allemaal met trots een Speaking Minds shirt zodat iedereen ons kon herkennen!”

Het hele team is dan nog best een beetje zenuwachtig. “Toen onze persvoorlichter ons voorzichtig vertelde dat we waarschijnlijk niet gewonnen hadden omdat we vooraf niet benaderd waren door de pers, gingen we ervan uit dat de award aan ons voorbij zou gaan. Ondanks dat waren we heel trots op de nominatie,” vertelt Merel. Maar dan volgt de beschrijving van de jury en begint het bij alle Speaking Minds medewerkers gelijk te dagen. Maud: “Toen er werd gezegd ‘…daarom is de winnaar Speaking Minds’ gingen we los. Iedereen klapte, juichte en joelde.” Juist op dat moment kijkt ze om naar de Speaking Minds jongeren die mee waren. “Eén van hen, Sharon, was zó trots en enthousiast dat ze haar armen in de lucht gooide en heel hard stond te juichen. Ik vond haar reactie zo tof. Want het project draait natuurlijk om deze jongeren en hun stem! Aan haar reactie zag ik dat zij dit ook echt zo voelen!”

Een week na de uitreiking komen de ambassadeurs naar het kantoor van Save the Children en is er taart. Daarna zijn gaan ze samen met de medewerkers naar de Young Impact Celebration in Ahoy in Rotterdam. Daar zijn ze bij optredens van onder andere Broederliefde en Boef. En na afloop gaat de groep met elkaar eten om ook de ambassadeurs van Speaking Minds nog eens extra te bedanken.

De award heeft inmiddels een centraal plekje op het kantoor van Speaking Minds, vertelt Maud. “Het is een halve aardbol waar personen opstaan die elkaar vasthouden en een cirkel vormen. Duidelijk om aan te geven dat samenwerking belangrijk is.” Het winnen van een award draagt voor het Speaking Minds team bij aan een gevoel van erkenning,” vult Merel aan. “Wij als medewerkers zetten ons elke dag voor honderd procent in voor dit project omdat we erin geloven. Het is heel mooi als andere partijen en ook de jongeren hun waardering laten zien door het uitbrengen van hun stem.” En het maakt ook indruk dat prinses Laurentien, die zich bezighoudt met het onderwerp, uitspreekt hoe belangrijk het werk is dat Speaking Minds doet. “We willen natuurlijk ook laten zien dat wij deze innovatie award echt hebben verdiend,” zegt Maud, “en dat we inderdaad innovatief, vernieuwend en baanbrekend zijn.”

En voor gemeenten die nog twijfelen of ze mee willen doen, heeft Speaking Minds wel een boodschap. “Speaking Minds levert zoveel op! Niet alleen frisse inzichten en ideeën, maar ook interessante gesprekken, discussies en een kijkje in de wereld van jongeren,” zegt Maud. En ze voegt eraan toe: “Dit zorgt voor nieuwe en belangrijke input voor het beleid, want de jongeren weten zelf immers het beste wat ze nodig hebben en wat werkt. En daarnaast brengt Speaking Minds ook veel enthousiasme met zich mee!”