“Het woord KINDpakket spreekt onze doelgroep niet aan”
Een klein beetje zenuwachtig, maar dolenthousiast staan acht leerlingen tegenover wethouder Marianne Smitman, een aantal beleidsmedewerkers van de gemeente Roermond en Peter de Boer van Stichting Leergeld. Na tien weken nagedacht te hebben over een hulpvraag van de gemeente presenteren de jongeren hun adviezen. Onder hen ook Sylvia (17 jaar) en Daan (16 jaar).
Beiden hebben meegedacht over de vraag: Hoe kan de gemeente Roermond het kindpakket meer onder de aandacht brengen bij jongvolwassenen in Roermond. Het kindpakket is voor kinderen van 4 tot 21 jaar. Na afloop vertellen Sylvia en Daan na de presentatie over de afgelopen tien weken en hun adviezen.
Wisten jullie wat er verwacht werd van Speaking Minds?
Syvia: “Ik wist niet precies wat we gingen doen, maar dat werd dat al snel duidelijk. Tijdens de eerste bijeenkomst deden we spelletjes om elkaar te leren kennen. Bij bijeenkomst drie wist ik goed wat er van ons verwacht werd. Wij moesten ook als opdracht andere jongeren interviewen met de vraag of zij het kindpakket kenden, dat vond ik interessant.”
Ook Daan wist van tevoren niet wat er van hem verwacht werd, maar dat vond hij niet erg. “Bij bijeenkomst twee werd eigenlijk alles wel duidelijk. Ik vond het wel leuk om voor de gemeente een vraag te beantwoorden, maar veel bijeenkomsten waren hetzelfde. Dat had wel anders gemogen. Meer variatie was fijn geweest.”
Zowel Daan als Sylvia hadden niet eerder van het kindpakket gehoord. Eigenlijk dachten ze beiden (ook vanwege de naam kindpakket), dat het een pakket was voor kinderen tot en met een jaar of 12. Het kindpakket is voor kinderen en jongvolwassenen tot 21 jaar oud. Dit vinden ze allebei eigenlijk best wel verwarrend.
Sylvia, uit wat voor gezin kom jij?
“Ik kom uit een gezin van vier. Ik ben de tweede en mijn ouders zijn nog samen. Mijn moeder is ziek, zij is afgekeurd. Mijn vader werkt veel en hard. Hij heeft zo hard gewerkt dat hij een tijdje geleden een hartaanval kreeg. Gelukkig gaat het nu wel goed met hem. Mijn moeder heeft de ziekte fibromyalgie, dat is een vorm van reuma waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. We zijn ook verhuisd naar een aangepast huis voor haar. Ze kon het huishouden ook niet meer goed bijhouden en we wonen nu gelijkvloers. Daarnaast heb ik een bijbaantje. Ik werk in het weekend en een doordeweeks een dag in een kledingwinkel. Ik krijg ook zakgeld van mijn ouders. Soms zeg ik tegen mijn moeder dat ik geen zakgeld hoef, maar ze willen het mij toch altijd geven. ”
Daan, hoe is jouw thuissituatie?
“Ik ben enig kind en woon samen met mijn moeder. We kunnen prima rondkomen. Ik heb wel een bijbaantje om iets meer te kunnen besteden. Ik moest wel mijn boeken zelf betalen. Deze zijn inderdaad duur, maar gelukkig kan je daar de hele opleiding mee doen. We hoeven voor het nieuwe jaar geen boeken meer aan te schaffen.” Omdat Daan en Sylvia een mbo-niveau 2 opleiding doen, hoeven ze alleen hun boeken zelf te betalen. De opleiding wordt nog door de overheid betaald.
Is een kindpakket ook voor jongeren zoals jullie?
Sylvia: “Ja, ik wil bijvoorbeeld heel graag tennissen, maar we hebben thuis geen budget om dat te betalen. Ik had nog nooit van het kindpakket gehoord, maar nu ik ervan weet kan ik misschien eens kijken of het mogelijk is om geld te krijgen om te sporten.”
Wat was jullie advies aan de gemeente?
Sylvia: “Mijn advies aan de gemeente is om het woord KIND weg te laten en te vervangen voor een ander woord. Ik ben namelijk 17 jaar oud en ik voel mij geen kind. Ik ben een jongvolwassene. Het kindpakket is voor kinderen en jongeren tot en met 21 jaar, alleen die doelgroep wordt niet aangesproken. Dat heb ik de gemeente hopelijk duidelijk gemaakt.”
“Ik dacht ook in het begin van Speaking Minds: wat moeten wij met deze vraag, want dit is een pakket voor kinderen en niet voor ons. Totdat iemand van Stichting Leergeld ons vertelde dat dit pakket is voor kinderen van 4 tot en met 21 jaar oud. De gemeente reageerde heel enthousiast op onze adviezen en wilde ook de poster gebruiken die ik heb gemaakt bij mijn advies.”
Daan: “Mijn advies ging over het bereiken van kinderen en jongvolwassenen als het gaat om het kindpakket. En misschien nog belangrijker, het bereiken van jongeren zoals wij die in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 21 jaar vallen en zich geen kind meer voelen. Mijn advies, dat ik samen met twee andere klasgenoten gemaakt heb ging over hoe de gemeente ons (jongeren) kan bereiken met het kindpakket. We gaven tips over welke sociale media je moet inzetten en hoe je ons bijvoorbeeld via YouTube kan bereiken. Wij vertelden de gemeente naar welke vloggers wij via YouTube kijken en hoe je advertenties kunt plaatsen op YouTube en welke soort advertenties jongeren dan aanspreken.”
Waarom is het belangrijk dat jongeren hulp krijgen?
Sylvia: “Omdat wij de toekomst zijn. Alleen soms hebben wij ook een beetje hulp nodig. Ik heb geleerd dat je het niet alleen hoeft te doen. Je moet alleen wel aangeven waar je hulp bij nodig hebt en dan is de gemeente er om je te helpen.”
Wethouder Marianne Smitmans en de beleidsmedewerkers van Roermond waren enorm enthousiast over de adviezen van de jongeren. Ze hebben o.a. Sylvia gevraagd of zij haar poster mochten gebruiken ter inspiratie om reclame te maken voor het kindpakket. Peter de Boer van Stichting Leergeld kwam ook langs om naar de adviezen van de jongeren te luisteren. Het advies van Sylvia om de naam van het kindpakket aan te passen naar een naam die ook aantrekkelijk is voor jongeren viel goed in de smaak “Dit is echt een enorm eyeopener,” zei hij.