Juist lokale trainers kunnen zorgen voor echte verbinding
Jeroen Horvers, projectmedewerker en trainer van Speaking Minds, traint medewerkers van gemeenten en instellingen om zelf trainer te worden. Zo trainde hij onder andere Diederieke, jongerenwerker en nu lokale Speaking Minds trainer bij de gemeente Weert. Jeroen vertelt over zijn ervaringen.
Hoe kijk jij naar het train-de-trainer traject?
Bij Speaking Minds ben je als trainer heel zelfstandig bezig bij het uitvoeren van de trajecten. Je bouwt een band op met de jongeren, de beleidsmakers, de professionals en de docenten. Ondanks het feit dat elk traject anders is, ontwikkel je een eigen manier om Speaking Minds over te dragen naar alle partijen. Door iemand te trainen word je als trainer en mens ook uitgedaagd om kritisch naar jezelf te kijken.
Door een train-de-trainer traject krijg je van alle kanten het enthousiasme mee over Speaking Minds. Je hoort niet alleen de ervaringen van de medewerkers van de gemeente, je ziet ook met eigen ogen welke ontwikkeling de jongeren doormaken. En ondertussen leer je ook van de mensen die je aan het trainen bent. Zelf ben ik als trainer altijd enthousiast over de ontwikkeling die de jongeren doormaken, maar doordat er nu iemand anders met je meeloopt, deel je dit enthousiasme. Ik word ook enthousiast van reacties over het train-de-trainer traject:
‘We hebben veel geleerd en gelachen. Op een mooie manier heb je ons laten zien hoe je jongeren in een korte tijd kunt enthousiasmeren om mee te denken over een belangrijk vraagstuk van de gemeente.Voor ons was het leerzaam en verrassend.”
Hoe ben jij op afstand betrokken bij Speaking Minds na het train-de-trainer traject?
De Speaking Minds trainers komen tijdens het traject na het train-de-trainer traject drie keer langs. Eerst tijdens de bijeenkomst van de gesprekstafels. Tijdens deze bijeenkomst praten en brainstormen beleidsmakers, professionals en jongeren met elkaar met behulp van gesprekskaarten. Daarna tijdens het moment waarop de jongeren hun adviezen uitwerken en vormgeven. En tijdens de laatste bijeenkomst: de presentatie van de adviezen van de jongeren. Als trainer van Speaking Minds ben je bij zulke bijeenkomsten nog wel aanwezig, maar vooral om bij te springen als dat nodig is.
Tijdens het hele traject ben je natuurlijk achter de schermen betrokken. Onder andere door te werken met een logboek. De mensen die wij trainen beantwoorden na elke bijeenkomst vragen. Vervolgens bellen we dan na elke bijeenkomst met elkaar en bespreken we de ervaringen aan de hand van het logboek. Verder kunnen de trainers in opleiding altijd bij ons terecht voor vragen of hulp. Als een trainer minder ervaren is, kan het zijn dat er meer aandacht nodig is voor didactiek of de houding van de trainer. Het blijft maatwerk.
Waarom werkt Speaking Minds zo goed met een lokale trainer? Wat werkt er bijvoorbeeld goed in de praktijk?
De lijntjes tussen de beleidsmakers, de lokale trainer en de school zijn korter. Een lokale trainer kan daardoor voor veel meer verbinding zorgen en partijen beter bij elkaar brengen. Daarnaast kan hij of zij ook blijvend trajecten uitvoeren op verschillende beleidsterreinen. Wat we zien is dat gemeenten vaak behoefte hebben aan projecten die langdurig worden ingezet. Het gaat niet om het eenmalig betrekken van jongeren. Pas als er een constante stroom van input is vanuit de jongeren kan er gekeken worden naar hoe zij op langere termijn aangesloten kunnen blijven bij de gemeente. Daar speelt de lokale trainer ook een belangrijke rol bij. En als jongeren na deelname aan Speaking Minds aangeven dat zij andere jongeren in armoede willen helpen of bij de gemeente aan de slag willen, dan kan de lokale trainer daar ook mee helpen en ook dat is wat we met Speaking Minds willen bereiken.
Meer lezen over het blijven betrekken van jongeren met Speaking Minds? Dat kan hier!