Event ‘Beyond the usual suspects’ ofwel: jongerenparticipatie in lokaal beleid 2024-05-31T12:55:46+02:00
Kom naar onze bijeenkomst over jongerenparticipatie in lokaal beleid op 23 mei2024-05-17T09:41:54+02:00
Van vapen tot verveling: Goeree-Overflakkee bevraagt jongeren op gezondheid2024-01-16T17:04:16+01:00

ONS VERHAAL

Verbinding tussen twee werelden
Onze ervaring is dat praktisch opgeleide jongeren graag mee willen praten over het gemeentelijk beleid, maar nog weinig mogelijkheden hiervoor krijgen.

Ook gemeenten of provincies vinden het lastig om praktisch opgeleide jongeren te bereiken. Speaking Minds slaat de brug tussen deze twee werelden, waarin scholen een belangrijke rol spelen. Zij zijn de verbindende factor tussen jongeren en beleidsmakers van de gemeenten en provincies.

Onze methode
Wij werken met een door Movisie goed onderbouwde en erkende methode. We benaderen jongeren via regionale en lokale MBO’s, VMBO’s en het praktijkonderwijs en koppelen hen aan beleidsmakers en organisaties. Gemeenten of provincies formuleren een concrete en actuele beleidsvraag die te maken heeft met onderwerpen die een impact hebben op het leven van jongeren. Denk aan armoede, schulden, geweld thuis, inclusie of klimaat. Ben je benieuwd hoe vaak en waar Speaking Minds al uit is gevoerd en wat gemeenten hieraan hadden? Bekijk dan deze infographic!

Waarom Speaking Minds goed binnen een curriculum past

Met Speaking Minds laten we jongeren onderwerpen onderzoeken die op hen impact hebben. Den aan armoede, schulden, huiselijk geweld, inclusie of klimaat. De jongeren denken na over het vraagstuk van de gemeente of provincie en tegelijkertijd leren we hen op een praktische manier kennis maken met de lokale-en regionale politiek. Ook leren ze om in gesprek te gaan met de gemeente en organisaties die actief zijn op het onderwerp. Hierdoor kan dit project makkelijk vallen onder de leerdoelen van oa. Burgerschap en Maatschappij, Sociale vaardigheden, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en Studieloopbaanbegeleiding.

Speaking Minds kunnen we uitvoeren met jongeren van het praktijkonderwijs, het vmbo of een MBO-school in zes tot tien bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten verdiepen ze zich in een beleidsvraag van de gemeente of provincie en maken ze onder begeleiding van een trainer van Speaking Minds een advies op deze vraag. Dit advies presenteren ze op de laatste bijeenkomst op het gemeente- of provinciehuis aan de relevante bestuurders.

Dit is wat de jongeren in onze projecten leren:

 • Interviewen
 • Onderzoek doen
 • Gespreksvaardigheden
 • Presentatievaardigheden

Daarnaast leren zij ook:

 • Wat is beleid?
 • Hoe schrijf je beleid?
 • Beleidsadviezen bedenken en uitwerken
 • Advies in beeld brengen
 • Meer informatie over onderwerpen zoals armoede, huiselijk geweld, inclusie of klimaat.

Dit project past goed onder de volgende vakken:

 • Burgerschap en maatschappij
 • Sociale vaardigheden
 • Nederlands
 • Loopbaan en burgerschap
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Mentoruur

Alvast kennis maken met Speaking Minds? 

Voor docenten hebben we een aantal werkvormen uitgewerkt die je in staat stelt om op een interactieve manier onderwerpen zoals armoede, huiselijk geweld, inclusie of klimaat bespreekbaar te maken onder jongeren. Dat kan voor de lessen Burgerschap zijn, maar ook zeker voor Nederlands of de beroepsgerichte vakken. De werkvormen zijn afzonderlijk te gebruiken, maar er vallen ook 2 lesuren mee te vullen. Afhankelijk van de veiligheid en openheid in de groep kunnen werkvormen meer tijd in beslag nemen dan aangegeven. Bekijk hier het artikel waarin je deze werkvormen kunt downloaden.

TESTIMONIALS

Lees hier de ervaringsverhalen van eerdere gemeentes die mee hebben gedaan aan het traject van Speaking Minds.

Deze niveau 2 opleiding wilde voor het vak Loopbaan en Burgerschap studenten laten ervaren hoe overheidsinstanties werken, welke instanties er zijn en of er ook samengewerkt kan worden. Dat konden we niet mooier invullen door letterlijk naar het gemeentehuis te gaan. Voor deze studenten is het heel belangrijk ze op een interactieve en laagdrempelige manier kennis konden maken met gemeentepolitiek. Speaking Minds kwam dus als geroepen.

Saskia van der Kolk, ROC Twente
Zoals wij met Speaking Minds het traject hebben neergezet, is het perfect voor het praktijkonderwijs. Leerlingen kunnen de opbrengsten opnemen in hun portfolio. Doordat we Speaking Minds voor onze school hebben aangepast, past het perfect bij ons lesprogramma.

Ard Kooistra, PRO Emmen

Als docent of opleidingsinstituut interesse in het traject Speaking Minds?

Neem dan contact op via [email protected]. Wij vertellen u graag meer over het project en wat de mogelijkheden zijn om Speaking Minds op uw school van start te laten gaan.

Event ‘Beyond the usual suspects’ ofwel: jongerenparticipatie in lokaal beleid 2024-05-31T12:55:46+02:00
Kom naar onze bijeenkomst over jongerenparticipatie in lokaal beleid op 23 mei2024-05-17T09:41:54+02:00