Ben jij een jongeren die te maken heeft met schulden? Kom jij uit een gezinssituatie waar armoede heerst en je niet weet waar je terecht komt? Dan kan dit artikel jou verder helpen. Wij zijn van het project Speaking Minds, waarin wij in gesprek gaan met jongeren.  Wat hebben zij nodig om uit de schulden te komen, maar ook om niet (meer) in de schulden te komen. Wij laten jongeren praten met hun eigen gemeenten, zodat de jongeren hen advies kunnen geven. Bijvoorbeeld, hoe bereik je jongeren in schulden beter?

Door de jaren heen hebben we veel persoonlijke verhalen gehoord en jongeren aan gemeenten mogen koppelen om samen oplossingen te bedenken om armoede en schulden te bestrijden. Ook bestaan er diverse instanties, regelingen en subsidies die jou kunnen helpen net dat zetje te geven om niet meer schulden te maken en/of uit de schulden de komen.

In dit artikel delen we een aantal van deze instanties, die jou niet alleen praktisch kunnen helpen, maar soms ook alleen een luisterend oor kunnen bieden. Daarnaast delen we ervaringsverhalen van jongeren die hun eigen verhaal en ervaring vertellen met armoede en schulden.

1. Orde creëren

Als je elke maand moeilijk rond kan komen of maandelijks teveel uitgeeft, waardoor je allerlei leningen hebt uitstaan of schulden hebt bij bijvoorbeeld een belastingdienst, een grote shopketen of ergens anders, is het belangrijk om eerst orde te creëren in jouw financiële situatie. Hieronder delen we een aantal tips over hoe je dit kunt doen, maar vind jij het lastig om zelf orde te creëren? Meld je dan aan bij de stichting Schuldhulpmaatje om samen met een iemand te kijken naar jouw inkomen, uitgaven en schulden.

Handige tips en linkjes

2. Schulden – Wat heb je nodig?

Een luisterend oor

Wil je gewoon even een luisterend oor? Dan kun je terecht bij onderstaande instanties.

  • De kindertelefoon: De kindertelefoon kun je gratis bellen om jouw verhaal te delen. Je kunt hen van maandag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 18.00 uur bellen en in het weekend en op feestdagen van 14.00 uur tot 20.00 uur. Je kunt ook anoniem met hen chatten via de website.

Financiële hulp bij je studie

Hulp bij armoede en/of schulden

Hieronder zie je een aantal belangrijke instanties waar je terecht kunt.

  • Jongeren Informatie Punt (JIP): Je kunt (bijvoorbeeld) in Amsterdam elke woensdagmiddag naar het jongeren spreekuur van JIP. Dit spreekuur is GRATIS, zonder afspraak en vertrouwelijk.
  • Het Juridisch Loket: Veel gemeenten hebben een juridisch loket, waar je naartoe kunt gaan als je schulden hebt. Bij het juridisch loket kun je geholpen worden met de juridische kant van het hebben van schulden, zoals: waar heb je eigenlijk allemaal recht op? En kun je een betalingsregeling aanvragen?
  • Defence for Children is een kinderrechtenhelpdesk die jou ook helpt met juridische informatie. Je kunt gratis contact opnemen met deze helpdesk.
  • De Kredietbank: De Kredietbank Nederland helpt jou om weer overzicht te krijgen. Ook kunnen zij jou helpen om je schulden weg te werken én weten zij precies waar jij nog meer terecht kunt.
    • Let op: de kredietbank zit niet in elke gemeente.
  • Schuldhulpmaatje: Bij schuldhulpmaatje helpt een deskundige en betrouwbare vrijwilliger jou om je geldzaken op orde te krijgen. De hulp is gratis!
  • Stichting Humanitas: Deze organisatie helpt jongeren om met geld om te gaan. Zij zorgen ervoor dat jij uiteindelijk jezelf weer kunt redden en dat je niet meer in de schulden komt. Via deze link kun je meer lezen.

3. Lees ervaringsverhalen

Soms is het fijn om te weten dat jij niet de enige bent! Er zijn zoveel mensen die het financieel moeilijk hebben en door allerlei verschillende redenen schulden hebben en/of thuis te maken hebben gehad met armoede. Wij hebben een aantal jongeren gesproken die mee hebben gedaan met een Speaking Minds traject en hun dappere verhaal hebben gedeeld. Hieronder kun je een aantal van deze verhalen vinden.

4. Schuldhulplijn 115 (binnenkort) 

Binnenkort is een één landelijk nummer waar iedereen die in Nederland woont naartoe kan bellen. De telefonische (gratis) schuldhulplijn 0800-8115. Hier kun je gratis en anoniem advies ontvangen over jouw schulden. Er komt ook een website waar je hulp kunt krijgen. Zodra er meer over deze lijn bekend is, laten we dit hier weten.

Heb jij nog een tip om uit de schulden te komen en/of schulden te voorkomen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.