Veel jongeren die te maken hebben met schulden en hierdoor in armoede zijn geraakt, of uit de armoede komen weten vaak niet waar ze terecht kunnen. Toch bestaan er heel veel instanties en subsidies die jou kunnen helpen! Je kunt vaak veel meer hulp krijgen dan je denkt.

Lig jij wakker van rekeningen die je moet betalen? Of krijg je buikpijn als een vriend of vriendin vraagt of je mee gaat shoppen? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Als je in de schulden zit, kun je daar heel veel stress van hebben en dat is zonde.

Wat heb je nodig?

Een luisterend oor: 

Wil je gewoon even een luisterend oor? Dan kun je terecht bij onderstaande instanties.

  • De kindertelefoon: De kindertelefoon kun je gratis bellen om jouw verhaal te delen. Je kunt hen van maandag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 18.00 uur bellen en in het weekend en op feestdagen van 14.00 uur tot 20.00 uur. Je kunt ook anoniem met hen chatten via de website.

TIP: Wil jij je verhaal kwijt en weet je nog niet zo goed waar je terecht kunt? Gebruik dan onze chatbox, wij zullen jouw vraag dan anoniem behandelen.

Hieronder zie je een aantal belangrijke instanties waar je terecht kunt.

Studie:  

Hulp bij armoede:

  • Jongeren Informatie Punt (JIP): Je kunt in Amsterdam elke woensdagmiddag naar het jongeren spreekuur van JIP. Dit spreekuur is GRATIS, zonder afspraak en vertrouwelijk.
  • Het Juridisch Loket: Veel gemeenten hebben een juridisch loket, waar je naartoe kunt gaan als je schulden hebt. Bij het juridisch loket kun je geholpen worden met de juridische kant van het hebben van schulden, zoals: waar heb je eigenlijk allemaal recht op? En kun je een betalingsregeling aanvragen?
  • Defence for Children is een kinderrechtenhelpdesk die jou ook helpt met juridische informatie. Je kunt gratis contact opnemen met deze helpdesk.
  • De Kredietbank: De Kredietbank Nederland helpt jou om weer overzicht te krijgen. Ook kunnen zij jou helpen om je schulden weg te werken én weten zij precies waar jij nog meer terecht kunt.
    • Let op: de kredietbank zit niet in elke gemeente.
  • Schuldhulpmaatje: Bij schuldhulpmaatje helpt een deskundige en betrouwbare vrijwilliger jou om je geldzaken op orde te krijgen. De hulp is gratis!

Stichting Humanitas: Deze organisatie helpt jongeren om met geld om te gaan. Zij zorgen ervoor dat jij uiteindelijk jezelf weer kunt redden en dat je niet meer in de schulden komt.  Heb jij nog tips voor jongeren die in schulden zitten? Laat deze dan achter in een reactie.