Kom naar onze bijeenkomst over jongerenparticipatie in lokaal beleid op 23 mei2024-03-08T14:12:14+01:00
Van vapen tot verveling: Goeree-Overflakkee bevraagt jongeren op gezondheid2024-01-16T17:04:16+01:00

Of het nu gaat over beleid op armoede, veilig opgroeien, seksualiteit of klimaat: om goed en effectief beleid voor jongeren op te stellen is het belangrijk om deze groep te betrekken bij de vorming ervan. Dit gebeurt nog niet altijd. In gemeenten en provincies weet men onvoldoende of de voor kwetsbare jongeren bedoelde voorzieningen passend zijn en goed worden gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar jongeren die te maken hebben met armoede en schulden: weten gemeenten of provincies jongeren met beginnende schuldenproblematiek vroegtijdig te vinden? En weten jongeren op hun beurt maatregelen van gemeenten of provincie te vinden?

Ervaringen met Speaking Minds

Diverse gemeentes hebben Speaking Minds al uitgevoerd met praktisch opgeleide jongeren op scholen. We onderzochten hun ervaringen van 2017 tot en met 2020. De uitkomsten daarvan lees je hier. De overheden die tot 2022 meededen en hun ervaringen hebben we verwerkt in een mooie infographic!

Wat bieden wij aan?

Samen met jongeren heeft Save the Children een methode ontwikkeld om jongeren van het praktijkonderwijs, vmbo en mbo succesvol te betrekken bij lokale beleidsvorming. Tijdens het project wordt daarbij de verbinding tussen de gemeente/provincie en lokale instanties vergroot.

De gemeente of provincie komt met een beleidsvraag of diverse beleidsvragen waaruit jongeren kunnen kiezen. Vervolgens begeleiden Speaking Minds-trainers de jongeren om met behulp van gesprekken met andere jongeren, ervaringsdeskundigen, lokale instanties en de gemeente mogelijke oplossingen te bedenken op die beleidsvraag. Ze leren hoe beleid tot stand komt, op welke wijze zij hun stem kunnen laten horen en wat hen dit oplevert. Vervolgens presenteren de jongeren hun advies tijdens de slotbijeenkomst, waarbij diverse betrokkenen aanwezig zijn. Het traject wordt een paar maanden later afgesloten met een terugkoppelingsbijeenkomst waarin de gemeente/provincie aan de jongeren vertelt wat zij met hun adviezen gedaan hebben.

Wij verbinden twee werelden: de overheid en jongeren 

Bij Speaking Minds, komen we niet ‘halen’, maar ‘brengen’. Wij verbinden allereerst jongeren met gemeenten en provincies en schakelen de hulp van onderwijsinstellingen hierbij in. De trainers van Speaking Minders leren jongeren vaardigheden zoals onderzoeken en presenteren. Daarnaast brengen we hen kennis bij over de werkwijze van de gemeente en het onderwerp waarvan de gemeente de mening van jongeren wilt hebben. Wij voeren een Speaking Minds-traject uit met jongeren van het praktijkonderwijs, het vmbo of een MBO-school in zes tot tien bijeenkomsten.

Een duurzaam project

Om het project Speaking Minds voor gemeenten, scholen en jongeren duurzaam op te zetten, leiden we met onze externe trainers een trainer lokaal in bij de gemeente waar we het project uitvoeren. Dit heeft als doel dat een gemeente met onze methode Speaking Minds kan voortzetten met een opgeleide lokale trainer op onderwerpen waar een gemeente input van jongeren nodig heeft.

TESTIMONIALS

Lees hier de ervaringsverhalen van eerdere gemeentes die mee hebben gedaan aan het traject van Speaking Minds.

Het begin is er, nu moeten we doorpakken. Niet alleen als gemeente, maar met elkaar. Dit is een mooie start om jongeren en de gemeente dichter bij elkaar te brengen en samen na te denken over armoedebeleid.

Javier Cornelissen, Wethouder gemeente Almelo
Jongeren nemen je werk uit handen, zijn betrokken en enthousiast, ze weten waar ze over praten en creëren draagvlak. Onder de streep levert het je dus als gemeente heel veel op.

Mandy Leeuwis, Beleidsadviseur armoede-aanpak, gemeente Utrecht

Als beleidsmedewerker interesse in het traject Speaking Minds?

Er zijn kosten verbonden aan het inzetten van Speaking Minds. Ook zijn er mogelijkheden tot subsidie om deze grotendeels te dekken. Wilt u meer informatie over Speaking Minds, een op maat gemaakte offerte of hulp met subsidies? Neem dan contact op met Willemijn de Koning via [email protected] of 06 57 53 57 36.

Kom naar onze bijeenkomst over jongerenparticipatie in lokaal beleid op 23 mei2024-03-08T14:12:14+01:00
Van vapen tot verveling: Goeree-Overflakkee bevraagt jongeren op gezondheid2024-01-16T17:04:16+01:00