Kom naar onze bijeenkomst over jongerenparticipatie in lokaal beleid op 23 mei2024-04-09T13:41:57+02:00
Van vapen tot verveling: Goeree-Overflakkee bevraagt jongeren op gezondheid2024-01-16T17:04:16+01:00
Evenement lokale jongerenparticipatie – Speaking Minds Maatschappelijke Diensttijd2024-01-16T16:38:49+01:00

ONS VERHAAL

Ruim 264.000 minderjarige kinderen groeiden in 2018 op in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomsensgrens. En 103.000 minderjarige kinderen behoorden tot de groep met een langdurig laag inkomen. Het risico op langdurig armoede is het hoogst in de steden Rotterdam, Groningen, Amsterdam en Arnhem. Dit staat Dit staat in het nieuwe rapport Armoede en Sociale Uitsluiting 2019 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 9 december heeft gepubliceerd.

De meerwaarde van Speaking Minds voor gemeenten
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het lokale armoedebeleid en de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Om een goed en effectief armoedebeleid en schuldhulpverlening voor de jongeren op te stellen is het belangrijk om deze groep te betrekken bij de vorming van beleid. Dit gebeurt nog onvoldoende vindt de Kinderombudsvrouw. In deze gemeenten weet men onvoldoende of de voor kinderen/jongeren in armoede bedoelde voorzieningen passend zijn en goed worden gebruikt. En hoe de gemeenten de jongeren met beginnende schuldenproblematiek vroegtijdig geholpen kunnen worden.

Bij Speaking Minds, komen we niet alleen ‘halen’, maar juist ‘brengen’. Wij brengen aan de jongeren vaardigheden en kennis over de werkwijze van gemeenten en achtergrond informatie over armoede en schulden. De jongeren gaan 10 weken lang onderzoek doen in de woonplaats en gaan o.a. langs bij een maatschappelijke stichting in de wijk.

Waarvoor kunnen gemeenten Speaking Minds inzetten:

  • het betrekken van de jongeren bij het armoedebeleid
  • het betrekken van de jongeren bij het vormgeven van de schuldhulpverlening.
  • armoedebeleid laten aansluiten bij de wensen van de doelgroep
  • vergroten van het bereik van het minimabeleid en
  • opzetten van een denktank voor armoedebestrijding

TESTIMONIALS

Lees hier de ervaringsverhalen van eerdere gemeentes die mee hebben gedaan aan het traject van Speaking Minds.

Het begin is er, nu moeten we doorpakken. Niet alleen als gemeente, maar met elkaar. Dit is een mooie start om jongeren en de gemeente dichter bij elkaar te brengen en samen na te denken over armoedebeleid.

Javier Cornelissen, Wethouder gemeente Almelo
Jongeren nemen je werk uit handen, zijn betrokken en enthousiast, ze weten waar ze over praten en creëren draagvlak. Onder de streep levert het je dus als gemeente heel veel op.

Mandy Leeuwis, Beleidsadviseur armoede-aanpak, gemeente Utrecht

Als beleidsmedewerker interesse in het traject Speaking Minds?

Bent u nadat u dit gelezen heeft geïnteresseerd geraakt in Speaking Minds? Neem dan contact op met Karin van Nuland via [email protected]. Zij vertelt u graag meer over wie Speaking Minds is en wat wij precies doen en wij bekijken graag samen met u wat de mogelijkheden zijn om Speaking Minds ook in uw gemeente van start te laten gaan.

* indicates required
Kom naar onze bijeenkomst over jongerenparticipatie in lokaal beleid op 23 mei2024-04-09T13:41:57+02:00
Van vapen tot verveling: Goeree-Overflakkee bevraagt jongeren op gezondheid2024-01-16T17:04:16+01:00